Ieri a început Anul Nou evreiesc

Shofarul comunității s-a auzit și în Sinagoga din Suceava, odată cu urarea “Shana Tova”, adică “ Să ai un an bun” > De anul nou, evreii mănâncă mere și miere, pentru ca anul ce vine să le fie dulce
 

Vechiul Shofar (corn de berbec) al comunității a sunat ieri și în Sinagoga de la Suceava. Evreii din întreaga lume au intrat pe 9 septembrie într-un nou an, cei suceveni marcând de asemenea sărbă-toarea cu o participare destul de numeroasă, dimineață, la templu. “Shana Tova!” și-au urat, tradițional unul altuia, ceea ce nu înseamnă decât firescul “Să ai un an bun”! “Rosh Hashana” sau Anul Nou evreiesc este una dintre rarele sărbători sfinte, dar nu și triste, ale evreilor, ce durează două zile. Ea se marchează tradițional cu o serie de obiceiuri ce se doresc a fi o introspecție asupra celor petrecute în trecut, privind însă și către cele din anul ce abia începe. Sunt zile de rugăciuni în care evreii îl recunosc pe Dumnezeu ca rege și judecător asupra faptelor lor. Obiceiurile de Anul Nou, fiecare cu o semnificație anume, presupun în aceste zile mâncatul merelor sau a mierii de albine, pentru ca anul ce vine să le fie dulce, sau mersul la o apă, unde își aruncă în mod simbolic păcatele. Cel mai important însă de Rosh Hashana este suflatul din Shofar, un corn de berbec a cărui sunete sunt ca o atenționare pentru evrei, un fel de apel sonor de întoarcere către Dumnezeu și căință. În Shofar, oficianții de cult suflă în anumite alternanțe, în trei feluri anume, Tekiah – un sunet prelung, Shevarim – trei sunete scurte și Teruah – nouă sunete foarte rapide și foarte scurte, și acestea cu o simbolistică anume. Obiceiurile de Rosh Hashana ale familiilor sucevene de evrei s-au simplificat. Practic sărbătoarea este pentru ei una de familie, de suflet și are câteva momente principale. În prima dimineață familia merge la rugăciunea de la Sinagoga, după care pleacă toți acasă la masa festivă. Checul cu mere și miere nu poate lipsi, la fel cum nu lipsește supa de pui sau de vită chacher. În toate serile de sărbătoare, în casele evreilor se aprind lumânări. Tradiția este să fie câte două în fiecare seară, dar în unele familii, femeile aprind câte o lumânare pentru fiecare membru. Săptămâna viitoare, evreii au Yom Kippur sau “Ziua ispășirii”, o sărbătoare mare, o zi foarte religioasă, singura din an în care evreii țin post negru, nu beau nici apă și se roagă pentru iertarea păcatelor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: