Nașterea Maicii Domnului, o sărbătoare a bucuriei

Câteva sute de credincioși, în mijlocul cărora s-a aflat, ca și în ceilalți ani, primarul municipiului, Ion Lungu, au fost prezenți, ieri, la hramul bisericii-monument „In memoriam” din Suceava.
 

Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de 10 preoți slujitori, în frunte cu invitatul special, egumenul Elefterie, de la Sfânta Mănăstire Cărbuna din județul Neamț. În cuvântul său de învățătură adresat credincioșilor prezenți, părintele Nicolae Horga, inspector bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a subliniat câteva aspecte importante despre prima mare sărbătoare din noul an bisericesc: „Astfel au rânduit Bunul Dumnezeu și preoții slujitori ca să mă delege să spun câteva cuvinte de învățătură: …prin Eva, a venit blestemul în lume, prin neascultare față de Dumnezeu; iar prin Nașterea lui Hristos, din Fecioara Maria, Învierea, Mântuirea și Binecuvântarea. Nu este pe pământ mai mare binecuvântare decât în inima ta să știi că ai pe Cineva, care stă și mijlocește în dreapta Tronului Slavei și mijlocește pentru tine, ca să ne putem bucura și să nu ne pierdem Mântuirea”. Cea mai mare binecuvântare este să ai copii în ziua de azi, iar noi „…trebuie să fim convinși că nu moartea are ultimul cuvânt de spus, aici, pe pământ, ci, spre Veșnicie…”, a subliniat părintele inspector, demonstrând, prin citate scripturistice Vetero (de la Vechiul Testament) și Nou Testamentare, despre prefigurarea Sfintei Marii, încă de la căderea în păcatul strămoșesc prin neascultarea protopărinților neamului omenesc, Adam și Eva, trecând prin profetul Ezechiel, care demonstrează virginitatea Fecioarei Maria: „…Poarta închisă prin care a trecut Domnul…” și „Plecăciunea Arhanghelului Gavriil, de la Buna Vestire”. „Hristos ne întinde o Mână, dar, din păcate, noi o refuzăm”, a concluzionat părintele Horga de la Biserica „Sf. Dimitrie Izvorâtorul de mir” din localitate. Părintele paroh Viorel-Ioan Vârlan a mulțumit preoților slujitori și tuturor celor prezenți care, ca în fiecare an, se roagă pentru noi toți și pentru a noastră mântuire, căci, așa cum a precizat părintele inspector „…În timpul Dumnezeieștii Liturghii, Hristos este prezent în chip văzut, în perpetuarea permanentă a jertfei Mântuitorului nostru Iisus Hristos!”. Fecioara Maria s-a născut din drepții părinți Ioachim și Ana, care, cu osârdie rugându-se și renegați de însuși Marele Preot al Legii celei Vechi, au dobândit de la Dumnezeu marea bucurie duhovnicească de azi.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI