Tertipuri la plata taxei de salubritate

Primarul Ion Lungu a cerut asociațiilor de proprietari să nu mai dea curs solicitărilor de suspendare de la plata acestei obligații Autoritățile sucevene vor amenda hotărârea Consiliului Local prin care a fost instituită taxa unică de salubritate.
 

Decizia are în vedere lărgirea plajei de contribuabili și survine unei constatări potrivit căreia mulți suceveni apelează la diverse tertipuri pentru a se sustrage de la plata acestei contribuții. La întâlnirea de ieri cu președinții și administratorii asociațiilor de proprietari, primarul Ion Lungu i-a dat ca exemplu pe muncitorii care lucrează în străinătate, edilul-șef punând în vedere că taxa în cauză este obligatorie și pentru apartamentele lăsate nelocuite. El evidențiază că, chiar dacă nu produc gunoi menajer, respectivii proprietari au obligația de a contribui financiar la întreținerea spațiilor verzi și la efectuarea curățeniei din fața și din jurul blocului în care locuiesc. Ion Lungu le-a cerut diriguitorilor asociațiilor de proprietari să facă un inventar al „stranierilor”, aceștia urmând a fi înștiințați în scris asupra obligației pe care o au. Pe de altă parte, președinții și administratorii acestor structuri au fost atenționați să nu mai dea suspendări la plată pentru copiii plecați temporar în vacanță, cât și orășenilor care, în concediu sau în șomaj, se mută, pentru o perioadă, la țară. Ion Lungu a ținut să menționeze că există destul de mulți suceveni cu scutire de la plată, precum persoanele cu handicap, veteranii sau beneficiarii altor legi speciale, noile completări ale HCL respective neafectând facilitățile acestora. „Suntem în evidență cu plăți foarte mici la plata pentru taxa de salubritate menajeră, pentru că se apelează la tot felul de tertipuri. Rugăm asociațiile să nu mai dea adeverințe de scutire de la această obligație, în caz contrar nu vom mai avea cu ce face lucrările necesare”, a accentuat Ion Lungu. Taxa de salubritate a fost stabilită la nivelul de 2,5 de lei/persoană/lună, iar în cazul agenților economici, aceasta este de 5 lei/salariat/lună. La mijlocul acestui an, reprezentanții administrației locale dădeau asigurări că această contribuție nu va crește. Recent, oficialii municipali și-au schimbat optica, punând totul în cârca slabei colectări a taxei, dar și a cheltuielilor de milioane de euro cu transportarea deșeurilor menajere pe rampa de la Botoșani. Primarul Ion Lungu a spus că majorarea va fi una suportabilă și că demersul este unul obligatoriu în condițiile în care statul a redus cu o cincime fondurile alocate pentru bunuri și servicii. Municipiul Suceava are printre cele mai mici taxe de salubritate din țară, obligația fiind la jumătatea celei din Botoșani și Vaslui.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: