Stranierii suceveni nu vor să se mai întoarcă acasă

Salariile mici, cozile la ghișee, mizeria și gropile din asfalt sunt doar câteva motive care îi țin departe pe lucrătorii peste granițe, consideră Vasile Cerlincă, vicepreședinte al PRM Suceava
 

Veniți în concediu, sucevenii lucrători în străinătate s-au convins, încă o dată, că nu au de ce să se mai întoarcă acasă. Așa a declarat, într-o conferință de presă, vicepreședintele Organizației Județene Suceava a PRM, Vasile Cerlincă, dând-o ca exemplu pe propria fiică, în vârstă de 37 de ani, cu Liceul Pedagogic, învățătoare. Ea a venit în vacanță cu nepotul de 7 ani, care, din toamnă, va merge la școală. Cei doi s-au gândit și la varianta rămânerii în țară și a înscrierii micuțului la cursurile unei unități de învățământ sucevene. În acest sens, timp de o săptămână, mama a încercat să-și găsească un serviciu, însă niciunul dintre angajatori nu oferea salariu mai mare de 600 de lei. Dezamăgirea a fost mare, cu această sumă fiind imposibil să ții un copil în școală și, pe deasupra, să-ți asiguri hrana, îmbrăcămintea și să mai plătești și cheltuielile de la asociație. Dl Cerlincă crede că nici măcar 2000 de lei nu le-ar asigura celor doi apropiați un trai decent, motiv pentru care nici nu a mai avut argumente pentru a insista să-i rețină în Suceava. Mai ales că, la cele amintite, la „Pașapoarte”, băiatului nu i s-a schimbat documentul decât contra unei taxe de urgență, în caz contrar cei doi urmând a fi reținuți în țară până la finele lui septembrie. Deoarece fiica sa are un apartament în țară, ea a trebuit să mai piardă o zi din concediu stând la cozi să-și achite facturile către E.ON Electrica și E.ON Gaz. La Casa de Pensii, pentru onorarea contribuțiilor la asigurările sociale, până a ajunge în fața ghișeului, suceveanca lucrătoare în Grecia a trebuit să aștepte în spatele altor 35 de veniți cu diverse probleme. Un motiv care a cântărit greu în decizia de a nu se mai întoarce acasă este, aflăm, și cel privind salubritatea orașului. „Am ieșit pe străzi, iar fiica mi-a spus că nu a mai văzut asemenea mizerie, gropi și țevi la tot pasul. Și în Grecia se înlocuiesc conducte, dar curat, în două zile lucrarea fiind gata. Am participat la întâlnirea dlui Gheorghe Flutur cu «stranierii» și spun că, deocamdată, nu se întoarce nimeni acasă, pentru că în România este dezastru”, a conchis Vasile Cerlincă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI