„Ochi de păun”, târg unde meșterii s-au furat din ochi

Un olar basarabean ar dori să obțină mai repede cetățenia română, pentru a putea participa mai des la manifestările de gen din dreapta Prutului
 

Iurie Cucuietu, din Republica Moldova, a venit, recent, pentru a patra oară la Târgul „Ochi de păun” de la Rădăuți. „Mă bucur că anul acesta au fost separați olarii de alte meșteșuguri. Sunt mai mulți olari prezenți la acest târg și putem vedea cine și ce face, ce face cel mai bine fiecare. Este un schimb de experiență în care mai furăm unul de la altul, cu ochii. Meșteșugul tradițional se pierde, pentru că în regiunea în care locuiesc nu mai este niciun olar. Au apărut ceramiști cu ceramică modernă, în care mașina dă forma, mașina amestecă lutul, unora le este greu să se întoarcă la origini. Eu lucrez într-un liceu și am 15 copii pe care îi învăț istoria olăritului, a ceramicii și, pe lângă aceasta, îi învăț și formele tradiționale din zona noastră. Eu aș propune Guvernului să ne facă cetățenie română cât mai repede, pentru că, dacă aș avea cetățenie, nu aș mai avea probleme cu vizele și cu chemările. Deja mi-am făcut prieteni, sunt invitat la multe târguri, dar nu pot să vin pentru că sunt foarte costisitoare pentru mine obținerea vizei, cartea verde, trecerea graniței”, ne-a spus Iurie. Meșterul basarabean a lăsat locul natal, unde tocmai se sărbătorea hramul orașului, și a venit la Rădăuți pentru că, zice el, a rămas fidel admiratorilor artei lui din Rădăuți.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: