Din vorbă-n vorbă

Amestec de tipare

Un tipar sintactic cu tendință de extindere în limba română actuală, pe care însă norma nu o acceptă, este cel al construcției cu supinul în locul participiului a unor verbe impersonale pentru care există restricții în acest sens.
 

Evadând din spațiul afirmațiilor teoretice, vom nota, mai concret, că este vorba de o greșeală de sintaxă pe care unii vorbitori o fac atunci când, după forme ale verbelor a trebui, a merita, a se cuveni, a se cere (toate folosite impersonal), îl introduc pe de, transformând participiul ce urmează în supin. Mai frecvente în comunicarea orală, erorile de acest gen se strecoară și în scris, fiind reperabile mai rar în publicații, dar destul de des în texte de pe internet. De exemplu, trebuie de spus este atestat de peste 20.000 de ori pe internet, apariții destul de numeroase înregistrând și construcții precum *merită de spus, ar merita de punctat, se cere de accentuat, se cuvine de observat etc. Parcurgând cu atenție astfel de atestări inventariate de Google, se poate observa că ele trimit de cele mai multe ori la ziare românești din zona Moldovei și, chiar mai frecvent, la site-uri și pagini aparținând unor firme, instituții, organizații și reviste de peste Prut. De unde s-ar putea trage concluzia că tendința cu pricina se manifestă mai pregnant în plan dialectal. Iată și două citate culese din texte publicistice: „Merită de reținut că o condiție fizică bună e necesară pentru o asemenea aventură” („Evenimentul zilei”, 10 august 2009); „Ar însemna să stau în autocar, în loc să vizitez ce merită de văzut” (citat dintr-o proză, într-o recenzie, „România literară” nr. 48/2005). Să adăugăm acestor exemple pe cel reținut, în cadrul monitorizării inițiate de CNA (20 martie – 20 aprilie 2009), dintr-o emisiune a ProTV (11.IV.2009, ora 19.28): „În fine, trebuie de spus”. Subliniind că, în toate aceste cazuri, prepoziția de este de prisos și că, în conformitate cu recomandările specialiștilor, construcțiile corecte sunt cele ce urmează tiparul trebuie reținut, merită spus, se cuvine adăugat, se cere remarcat, se impune să menționăm că există și construcții cu (alte) verbe impersonale unde același de este binevenit: rămâne de văzut, este de remarcat, e greu de acceptat. Acestea din urmă acceptă, așadar, supinul, spre deosebire de celelalte, care ar trebui să îngăduie numai participiul (pasiv). Este posibil ca tiparul sintactic respins de normă să se fi creat prin suprapunerea / amestecul a două structuri (corecte fiecare): trebuie remarcat și e de remarcat.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI