Înscrieri la Școala Populară de Artă „Ion Irimescu”

Afluență de candidați la orgă, instrumentul de cântat la nunți pe bani mulți

Înscrierile pentru anul școlar 2010-2011 au început la Școala Populară de Arte „Ion Irimescu” Suceava, cele mai multe solicitări fiind la clasa de orgă, unde deja s-au ocupat toate locurile.
 

„Vom discuta cu părinții. Dacă nu vom putea să suplimentăm locurile vom încerca să-i îndrumăm spre pian, pentru că pianul este un instrument de la care se poate trece la orgă și la acordeon”, ne-a precizat directorul școlii, Petru Horvat. Atracția mare către orgă poate fi explicată prin aceea că se câștiga bani cântând la nunți și alte evenimente, într-o formulă restrânsă, având în vedere că o „clapă” modernă, în loc de orga clasică, poate cânta și soli-instrumental, armonie și chiar percuție, făcându-se „economie” de 2-3 persoane. Solicitări multe sunt și la pian, secție care funcționează cu 5 norme didactice, dar și la instrumente tradiționale. „Noi avem autonomie la posturi și vom merge pe cerere și ofertă, încercând să suplimentăm posturile acolo unde afluența este mare”, spune directorul Horvat. Înscrierile se fac la sediul școlii menționate, de pe strada Universității nr. 48, între orele 8-16. Pe 18 septembrie se va desfășura selecția pentru anul I. Noutate: dans de societate și dans sportive Anul acesta, ca noutate, s-a refăcut Secția de dans de societate și dans sportiv, care n-a funcționat anul trecut, din cauză lipsei cadrului didactic necesar. Oferta Școlii Populare de Arte mai cuprinde, pe lângă cele menționate, clase la canto (muzică populară, ușoară, clasică), vioară, chitară, acordeon, clarinet-saxofon-nai, trompetă, țambal, contrabas, dans popular, artă foto și, nu în ultimul rând, pictură, artă decorativă și grafică. „Noi așteptăm pe toată lumea să vină, în funcție de oferta educațională, dar m-aș bucura dacă ar fi mai mulți elevi la arte plastice, pentru că avem profesori de excepție. De altfel, avem ca activități în acest domeniu Concursul «Ion Irimescu» și Tabăra Internațională «Lumina Nordului»”. În altă ordine de idei, directorul Petru Horvat ne-a declarat: „Mă voi zbate să organizez anul acesta Festivalul Internațional «Cântecele Neamului», ediția a IV-a, care nu s-a desfășurat anul trecut din lipsă de bani. Este prins în planul de activități aprobat de CJ. Vom vedea cum stăm cu fondurile și îl vom organiza chiar dacă nu va avea o amploare cum ne-am dori; dar nu vrem să fie o rupere. Mai ales că se adresează unui segment foarte special – elevilor școlilor populare de artă din țară și din comunitățile românești din străinătate. S-ar putea ca anul acesta să avem participanți din Grecia, Spania, Italia, am primit multe telefoane de acolo anul trecut. Cântecul popular încă mai trăiește și acolo; scopul nostru este să-l aducem acasă. Festivalul este util și benefic mai ales pentru soliștii de muzică populară, este o rampă de lansare”.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: