Din ciclul „Eu călăresc, tu călărești, noi călărim”

Autorități în goană superbă după potcoave de cai morți

Poliția informează că luni, în jurul orei 19.50, IPJ Suceava a fost sesizat prin „SNUAU 112” despre faptul că, la intrarea în satul Mitocu Dragomirnei dinspre cartierul Ițcani, la marginea DJ 208U, a fost abandonat un cal subnutrit, care prezintă urme de violență pe suprafața corpului.
 

La fața locului s-au deplasat agenții postului local de Poliție, împreună cu reprezentanți ai Direcției Sanitar-Veterinare Suceava, funcționari ai Primăriei comunei Mitocu Dragomirnei, în urma măsurilor întreprinse fiind identificată persoana care a abandonat calul, acesta fiind minorul C.A., de 15 ani, din orașul Cajvana, ce locuiește fără forme legale în comuna Mitocu Dragomirnei. Din discuțiile purtate cu acesta, s-a stabilit, informează Poliția, că animalul a fost înhămat la căruța proprietate și nu a mai putut să se deplaseze, fapt pentru care l-a abandonat. Cabalina a fost ridicată de personalul primăriei și transportată într-un loc special amenajat, fiind consultată de medicul veterinar. Împotriva lui C.A. s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute în Legea 205/2004 privind rele tratamente aplicate animalelor. Lăudabil efortul autorităților, însă e de precizat că marele dosar penal întocmit întru apărarea nefericitei gloabe seamănă cu o patetică potcoavă de cal mort. Și asta pentru că: 1. mai nefericitul minor cu forme nelegale în Mitoc n-o fi fost el însuși proprietarul animalului; 2. abandonul acestuia nu s-o fi făcut fără știința deținătorului de drept; 3. chiar să fi fost proprietarul cabalinei și să o fi abandonat, în sensul Legii 205/2004, puștiul nu riscă nimic din punct de vedere penal, decât dacă niște medici psihiatri, și nu veterinari, constată că, tot potrivit legii, a avut discernământ (între 14 și 16 ani, fapta este imputabilă minorului doar cu această condiție). Pedeapsa pentru fapta în sine este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda penală de la 1000 la 10.000 de lei. Amendă pe care cel mai bine ar fi ca autoritățile s-o aplice, în lipsa pedepsei cu închisoarea, neaplicabilă nimănui, calului. Singurul, în cazul de față, probabil, care ar plăti suma eventual dictată de vreo instanță, dar numai după ce-și va vinde pielea… ursului din pădure. Sau carnea, la kilogram, însă musai după ce se va… autoeutanasia, căci, potrivit aceleiași Legi 205, este interzisă eutanasierea animalelor, cu excepția cazurilor când suferă de boli incurabile, stabilite de veterinar. Or, potrivit Poliției, calul a fost consultat deja de medic și nu are nimic. Căci, dacă avea, aflam din comunicatul Poliției.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI