„Banul public va merge acolo unde școlile sunt viabile”

a declarat ieri, la Gura Humorului, ministrul Funeriu Ministrul educației, Daniel Funeriu, a declarat, ieri, la Gura Humorului, că ministerul va aloca circa 100 de milioane lei, printr-o Hotărâre de Guvern, pentru investiții în școli începute și neîncheiate, din toată țara, urmând ca porția de bani care va reveni Sucevei să fie stabilită în funcțiede prioritățile stabilite de conducerea Inspectoratului Școlar Județean.
 

„Am văzut aici multe școli care sunt într-un stadiu foarte aproape de finalizare și de aceea, în politica de investiții a ministerului, noi vom focaliza fondurile pe școlile care pot să fie terminate într-un timp cât mai rapid. În urma rectificării bugetare, Ministerul Educației va aloca o sumă de bani prin HG pentru reabilitarea școlilor din România, și acest lucru se va produce într-un interval de timp destul de scurt. Gândirea pentru această următoare HG este în jur de 100 de milioane de lei noi. Eu sper ca în următoarele 30 de zile să finalizăm lista și această Hotărâre de Guvern. Am solicitat inspectoratelor școlare județene să trimită lista investițiilor prioritare, cerându-le ca aceste investiții să fie cele care sunt cât mai aproape de finalizare. Cu banii care vor fi distribuiți în funcție de modul în care fiecare județ îi alocă pe obiective, eu sunt convins că în județul Suceava, de exemplu, se vor finaliza o parte din lucrări”, a declarat Daniel Funeriu. „Se vor închide școli care nu au condiții corecte” Ministrul a spus că „obiectivul nostru este să finalizăm cât mai multe lucrări”, dar a remarcat că „din punctul meu de vedere, modul în care au fost repartizați banii, în trecut, nu a fost în mod foarte bine gândit”. „S-au început mult prea multe obiective în țară care, ulterior, nu au putut fi terminate. Acum suntem într-o etapă în care trebuie să finalizăm mai ales școlile viabile. Noi nu vom investi în școli care ulterior rămân fără copii. Deci banul public va merge acolo unde școlile sunt viabile și vor fi terminate, iar copiii vor putea să intre cât mai repede în aceste școli”. Lista cu obiectivele de investiții prioritare, realizată pe baza propunerilor din teritoriu, trebuie finalizată „până la sfârșitul săptămânii viitoare”. Potrivit șefului IȘJ Suceava, Petru Carcalete, în județul Suceava există 34 de școli „care ar putea fi finalizate”, dar din această listă „doar o parte va fi realizată din banii care se vor aloca prin Hotărârea de Guvern menționată”. Inspectorul general a mai precizat că în județul Suceava nu există investiții în școli care să nu fie viabile. În altă ordine de idei, ministrul educației a mai declarat că nu vor fi închise școlile „unde nu există alternativă în condiții bune de transport”, astfel că „nu se pune problema să rămână copii pe dinafară”, referindu-se și la anumite localități din nordul județului Suceava, izolate, „unde, evident, copiii nu pot să meargă în altă localitate, deci nu se pune problema închiderii acestor școli”. „Se vor închide școli care nu au condiții corecte și de unde copiii pot să fie transportați în condiții optime într-o altă școală”, a conchis ministrul. Daniel Funeriu s-a aflat în județul Suceava dorind să vadă cum sunt pregătite școlile pentru începerea noului an școlar. El a vizitat școlile din Măriței, Milișăuți, Botoșana, Păltinoasa și Centrul școlar „Sf. Andrei” din Gura Humorului.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: