Tragedia

N-a vrut nimeni să se întâmple așa ceva! Nici cei care, din afară sau dinăuntru, critică sistemul medical românesc (și nu neapărat de ieri, de azi), nici cei care critică președintele sau/și guvernul, nici cei care, copleșiți de ceea ce înțeleg ei prin criză (și se prea poate ca fiecare să înțeleagă cam altceva) așteaptă să vină, de undeva, ca din senin, un semn oarecare, de bine, salva-tor, ori dimpotrivă, de rău, ca o confirmare tragică a faptului că Răul (vezi și inundații, vezi și caniculă, vezi toate câte poți vedea împrejur!) s-a instalat ca pedeapsă pentru vini știute sau neștiute.
 

L.D. CLEMENT

Într-un spital din România de azi – unde numai și din principiu omul se duce să capete proptea sclipirii de viață pe care o poartă sau încă o mai poartă cu sine și în sine –, dintr-o întâmplare nemaiîntâmplată au pierit prunci fără nume, fără pretenție de biografie, fără vină. Drumul lor e, de-acum, fără întoarcere, iar cel ce vă scrie din acest spațiu – neînsetat de capete tăiate ori de alte jertfe (inutile) făcute la repezeală doar pentru că cineva se simte obligat să raporteze că a luat măsuri – e conștient că tragedia consumată într-un spital românesc în anul 2010 (și nu într-o bolniță oarecare, ridicată de inși binevoitori dar poate că nepricepuți) arată că sistemul, dacă nu explodează (cum se îndoiesc pompierii și cum și eu mă îndoiesc), nici nu scârțâie doar, ci arde, pârjolește, întorcându-se cu totul împotriva menirii pentru care a fost cândva realizat. Tragedia?! Dacă e să revenim către sensurile consacrate ale sale, ar trebui să plângem amar, să ne-mbrăcăm în albul purificator al acceptării și al înțelegerii, apoi, ca într-o întârziată victorie să strigăm că am înțeles, că am învățat, că nu vom uita și că nu vom repeta. Oare vom înțelege?

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: