În urma verificărilor inspectorilor ITM

18 dosare de ajutor social sistate de la plată, iar altele 149 – suspendate

Cele mai multe sistări/încetări, adică 119, au fost dispuse la Pătrăuți, comună cu populație mare de etnici romi Campania de verificare a respectării prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat își arată primele rezultate.
 

Aceasta după ce, în iulie și august, echipe ale Inspectoratului Teritorial de Muncă au descins la 17 primării din județ, controlate fiind modalitățile prin care a fost stabilit cuantumul ajutorului social, efectuarea plății acestuia, precum și respectarea obligațiilor care revin beneficiarilor de sprijin bă-nesc. Directorul coordonator Gabriel Harja declară că, în timpul descinderilor din comunele în cauză, inspectorii de muncă au verificat 678 de dosare din totalul de 1078. În urma constatărilor făcute, au fost suspendate 149 de dosare în plată, respectiv circa 22% din documentațiile verificate și aproximativ 14% din totalul acestora. De ase-menea, pentru 18 dosare trecute prin filtrul contro-lorilor s-a dispus sistarea plății. Cele mai multe sistări/încetări, adică 119, au fost dispuse la Pătrăuți, comună cu populație mare de etnici romi. De asemenea, măsuri similare au fost luate în 21 de cazuri depistate la Mănăstirea Humorului și în altele 3 constatate la Voitinel. „Depistarea unor cazuri în care s-a impus suspendarea sau sistarea de la plată reprezintă un semnal asupra punerii în ordine a dosarelor și completării documentației lipsă, în acest mod evitându-se posibilitățile de fraudare și de efectuare de plăți necuvenite”, subliniază șeful ITM Suceava, atrăgând atenția și asupra tendinței de „fentare” a muncii obligatorii în folosul comunității. Inspectorii ITM au depistat nereguli legate de numărul insuficient de angajați de la compartimentele de asistență socială din cadrul primăriilor; anchete sociale incomplete, precum și de nerealizarea în termen a fișelor de calcul al muncii depuse de beneficiari, unele dintre acestea din urmă nedeținând nici viza de control financiar preventiv. Totodată, la o serie de primării nu exista planul de lucrări de interes local pentru repartizarea orelor de muncă, iar listele cu beneficiarii de ajutor social nu erau afișate la loc vizibil. Gabriel Harja arată că acțiunile ITM vin pe fondul actualei perioadă de criză, verificările urmărind evitarea fraudelor prin achitarea de drepturi necuvenite, precum și realizarea de economii la bugetul de statului. „Prin stoparea plății unor sume aferente venitului minim garantat se fac economii și, în același timp, este aplicată corect și legislația în vigoare”, a conchis Gabriel Harja.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: