Un salariat muncește pentru 1,5 pensionari

Față de sfârșitul anului trecut, numărul pensionarilor a crescut cu 832 de persoane, gradul de dependență economică al vârstnicilor pensionari crescând > În primele 3 luni ale lui 2010, pensia medie a sporit cu 1 leu în comparație cu cea de la finele anului 2009
 

Pensionari în parc

În județul Suceava numărul pensionarilor îl depășește net pe cel al salariaților. Așa relevă informarea făcut publică de Direcția Județeană de Statistică, în conformitate cu care gradul de dependență economică, calculat ca raport între numărul mediu al pensionarilor de asigurări sociale de stat și numărul mediu al salariaților, a fost, în primul trimestru al anului 2010, de 1,5 la 1, comparativ cu cel de 1,4 la 1, înregistrat în ultimele 3 luni ale lui 2009. Aceasta înseamnă că din contribuțiile de asigurări sociale achitate de 2 salariați din județ, onorate sunt pensiile a 3 vârstnici din județ. La finele trimestrului întâi al anului în curs, numărul mediu al pensionarilor suceveni de asigurări sociale de stat a fost de 145.450 persoane, în creștere cu 832 persoane față de ultimul trimestru al lui 2009 (+0,6%) și cu 3553 de persoane în comparație cu primul trimestru al anului trecut (+2,5%). La sfârșitul primelor 3 luni din acest an, pensia medie de asigurări sociale de stat atinsese nivelul de 655 lei, în creștere cu 1 leu față trimestrul al patrulea al anului anterior și în ascensiune cu 43 lei raportat la cele trei luni omoloage din 2009. În cadrul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est, Suceava se află pe locul 4 din punct de vedere al pensiei medii lunare de asigurări sociale de stat, devansată fiind de județele Bacău (728 lei), Iași (724 lei) și Neamț (700 lei). Pensii mai mici se înregistrează în Vaslui – 620 lei și Botoșani – 607 lei. În trimestrul întâi 2010, pensionarii de asigurări sociale de stat din județul Suceava reprezentau 20,5% din numărul mediu consemnat în Regiunea de Dezvoltare Nord-Est și 3,1% din cel de la nivel național. Județul Suceava se află pe locul 8 pe țară în ordine descrescătoare din punct de vedere al numărului mediu de pensionari de asigurări sociale de stat și pe poziția a 31-a, în ordine descrescătoare, ca mărime a pensiei. În cele dintâi trei luni ale lui 2010, pensia medie suceveană fost mai mică cu 10,9 puncte procentuale față de media națională de 735 lei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI