Români de acolo

Nu încape vreo îndoială că imaginea românilor, de oriunde ar fi, este una uniformă, fie bună, fie rea. Ieri vă propuneam câteva opinii ale dramaturgului și jurnalistului parizian Matei Vișniec de Rădăuți despre unii dintre românii din Franța (pe când și el este un român din Franța!), iar tot ieri, după apariția rândurilor respective în ziar, m-am întâlnit cu mama-soacră a unei foste colege de liceu, iar mai târziu chiar colegă de redacție. Știam că fosta colegă este de câțiva ani în Canada (țară în care se ajunge mai dificil; și nu numai pentru că între noi există un ocean!), dar nu mai aveam vești dinspre ea, dinspre ei.
 

L.D. CLEMENT

Am aflat, așadar, că sunt bine, că sunt cetățeni ai frunzei de arțar, că el lucrează (fiind apreciat, ca și alți români din preajmă) la un birou de proiectări, că și ea a lucrat, dar acum studiază, pentru a-și armoniza studiile de acasă cu cerințele de acolo. Sunt niște români OK într-o altă țară OK. În aceeași țară în care (mi-am reamintit imediat) sunt, de mulți ani, și alte persoane care au lucrat în presa suceveană. Țară în care, spre exemplu, „avem” și un medic din Cacica, și o asistentă de chirurgie, pornită din Milișăuți, în unul dintre cele mai importante spitale din Toronto (cu două fete de care părinții se îngrijesc – și se pot îngriji! – ca, dincolo de faptul că sunt excelente la învățătură, să ia lecții de pian și de patinaj), țară în care „avem” și un sucevean doctor în teatrologie, despre care v-am mai vorbit de altfel… Chiar dacă nu ar fi tocmai ei cei care să iasă în evidență (…și din cauza păcatelor – de peste tot – ale mediei și consumatorilor săi), și ei – dacă nu mai ales ei – sunt părți însuflețite ale României de oriunde.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: