„Stranierii”

Ne-am învățat ca adesea să le spunem și noi astfel: „stranieri”. După un apelativ al italienilor, desigur, care a căpătat, poate, o funcție similară și aici, „acasă”. Cea vizându-i pe oamenii rătăcitori, despre care nu se mai poate spune exact că ar avea o țară, iar dacă da, care va fi fiind aceea. Să fie țara lor cea unde lucrează, asumându-și, mai mult sau mai puțin (și în funcție de profilul comunităților în care trăiesc), statutul de străini, ori țara lor va fi rămas cea spre care își trimit plusul de bani, despre care BNR tocmai anunță că s-a subțiat față de alți ani?
 

L.D. CLEMENT

În august (mai ales), ca și în preajma sărbătorilor de iarnă, cei mai mulți dintre ei se străduiesc încă să se întoarcă. Fiindcă aici au părinți în vârstă, poate câte un soț desperecheat, poate copii crescuți prin corespondență și educați doar în legea banului (mult-puțin) care face și drege și a darurilor scumpe menite să compenseze întrucâtva o adâncă și îndelungată absență. Fiindcă aici unii au case pustii ori pustiite (fie că sunt mici, fie că sunt uriașe, pentru a demonstra în ochii lumii succesul social și profesional) sau au case care par a nu mai ieși niciodată din fier-betoane și schelării. Îi reperezi, în aceste zile, mai ales după mașini, după vorbe (proprii celor obligați de a trăi între două sau mai multe limbi și culturi), după cărucioarele pline cu vârf de mărfuri pe care le împing prin supermarketuri, eventual lăsând în urmă o dâră lungă de rubedenii și cunoscuți cu ochii aprinși de bucurie și de poftă, ochi în care îi cuprind și îi posedă pe eroii lor de la care, poate, așteaptă mai totul: euroi, de-ale gurii, haine și încălțări, de-ale spălatului…, de-ale trăitului. „Stranierii” sunt printre noi. Și poate că nu-i familie care să nu aibă măcar un „stranier”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: