Un loc de popas

Undeva pe harta județului Suceava șerpuiește șoseaua dintre două localități importante ale acestuia: Fălticeni și Liteni. Paralel cu șoseaua curge Șomuzul Mic, având pe malurile sale localități uitate de vreme și de mai-marii vremii, Valea Glodului, Giurgești și Osoi, localități care alcătuiesc, cu alte cinci sate, comuna Vulturești.
 

Dealurile împădurite, cu verdele lor intens și nuanțat, străjuiesc malurile Șomuzului Mic, iar pe pajiștile înflorite se deplasează alene turmele de oi ale localnicilor… În zilele de duminică și sărbători, copiii, femeile, bărbații merg cu haine curate, evlavioși, cu pași mărunți, spre biserica satului, construită de boierul Greceanu, în anul 1851, biserică purtând hramul Sf. Nicolae. Părintele paroh Nicolae Vrăjitoru așteaptă credincioșii cu obișnuita-i blândețe, spre a se ruga împreună în sfântul locaș. A intrat în tradiția locuitorilor acestor meleaguri ca în fiecare an pe data de 27 iulie, de Sfântul Pantelimon, să se producă un eveniment pe cât de religios, pe atât de gustat de credincioși. Acest eveniment a fost inițiat chiar de către părintele paroh Nicolae Vrăjitoru și se sărbătorește de doi ani consecutiv în locul numit „Fântâna cu cumpănă”, aflat la hotarul dintre Valea Glodului și orașul Liteni. Fântâna a fost reparată, curățată și sfințită prin grija părintelui paroh. Aflată la marginea șoselei, în apropierea unei păduri de fagi și stejari, această fântână cu cumpănă este un loc de popas pentru călători. Mulți se opresc, fie vară, fie iarnă, să-și potolească setea, bând din apa curată și sfințită. Ziua de 27 iulie a devenit pentru localnici zi de zidire duhovnicească, de întâlnire cu rugăciunea. Și în acest an de Sf. Pantelimon localnicii, impresionați de slujba religioasă, s-au rugat la Bunul Dumnezeu pentru sănătate și au cerut ajutor de la Puterea Divină pentru a le ușura viața aceasta atât de zbuciumată. La sfințirea locului și a fântânii au fost prezente și oficialități ale comunei Vulturești: primarul Cătălin Ciubotaru cu consilierii comunali. Toți cei prezenți au participat apoi la o serbare câmpenească și la o masă oferită cu bunăvoință și dăruire de părintele paroh Nicolae Vrăjitoru și soția sa, prezbitera Marcela. Atât rugăciunile, cât și cuvintele înțelepte ale părintelui paroh au adus în sufletele oamenilor o speranță în această viață atât de tulbure și grea. Părintele i-a sfătuit pe localnici să înlocuiască lenea cu hărnicia, mândria cu smerenia, invidia cu iubirea aproapelui și răul cu binele. A fost o zi minunată, la care au luat parte și lumina soarelui, pădurile de fagi, stejari și brazi, pajiștile cu turmele de oi și oamenii simpli, cu cuget curat, care s-au rugat la Bunul Dumnezeu să le vină în ajutor în această viață de luptă cu necazurile și greutățile. Înv. pensionar GHEORGHE OLOERIU, Valea Glodului

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: