Biserica „Sf. Înviere” din Sucevița concurează, din nou, pentru lista UNESCO

Până pe 3 august, Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, reunit în Brazilia, urmează să aleagă din 41 de situri culturale și naturale din 35 de țări, propuse anul acesta
 

Sucevita

Biserica “Sf. Înviere” de la Sucevița se află și anul acesta printre propunerile României pentru lista UNESCO, până pe 3 august, Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, reunit în Brazilia, urmând să aleagă din 41 de situri culturale și naturale din 35 de țări. Reamintim că Biserica „Sf. Înviere” a fost propusă și anul trecut pentru lista UNESCO, dar nu a fost acceptată din cauză că documentația nu era completă. La vremea respectivă, Mircea Angelescu, consilier în Ministerul Culturii, preciza că „prin înscrierea Bisericii Învierii de la Sucevița se urmărește o extindere de poziție pentru România, care are deja incluse în lista patrimoniului mondial bisericile din nordul Moldovei (din 1993)”. El mai spunea că primele demersuri pentru includerea Bisericii „Sf. Înviere” în lista patrimoniului mondial au fost făcute, de fapt, în urmă cu 4 ani, iar în 2008 a fost trimis dosarul la UNESCO. „Cred că monumentul are tot ce-i trebuie ca să intre pe lista UNESCO” După eșecul de anul trecut, în noiembrie 2009, Consiliul Județean Suceava a alocat comunei Sucevița 50.000 de lei pentru finanțarea Planului de Urbanism General (PUG) necesar pentru documentația de bază. Astăzi, primarul Suceviței, Ioan Onufrei, spune că PUG-ul a fost realizat și că nu există nicio piedică în calea acceptării bisericii în patrimoniul universal. „S-a refăcut PUG-ul, s-a inclus în el zona de protecție a monumentului, s-a făcut toată documentația solicitată. Mai sunt niște avize de obținut, dar nu cred că ele pot pune piedici. Cred că monumentul are tot ce-i trebuie ca să intre pe Lista UNESCO. Avizele care trebuie obținute se referă la PUG, în general, și n-ar trebui să aibă treabă cu zona de protecție a monumentului”, ne-a declarat ieri Ioan Onufrei. Biserica „Învierea Domnului” din Sucevița a fost construită de trei frați Movilă în jurul anului 1583. A fost pictată în jurul anului 1595, fiind considerată „ultima înflorire a obiceiului pictării fațadelor bisericii, tradiție care marchează domnia lui Ștefan cel Mare și a lui Petru Rareș”. Din cele 41 de propuneri de monumente de anul acesta, 32 sunt noi, iar Organizația UNESCO are misiunea de a alege pe care să le includă în lista care cuprinde 890 de situri de valoare universală excepțională, dintre care 689 culturale, 176 naturale și 25 mixte aparținând unui număr de 148 de state. Anul acesta Insulele Marshall, Kiribati și Tadjikistan și-au prezentat în premieră propunerile pentru înscrierea în patrimoniul mondial, alte propuneri fiind canalele din Amsterdam și atolul Bikini. Județul Suceava are ca monumente UNESCO bisericile istorice din Arbore, Humor, Moldovița, Pătrăuți, Probota, “Sf. Gheorghe” din Suceava și Voroneț, care stau alături de celelalte monumente UNESCO ale României: Delta Dunării, Mănăstirea Horezu, așezările sătești cu biserici fortificate din Transilvania, fortărețele dacice din Munții Orăștie, ansamblul de 8 biserici de lemn din Maramureș și centrul istoric al orașului Sighișoara.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: