Tragica veselie

Bulevardul George Enescu din Suceava este un fel de vitrina a comertului, schimbarile majore din functionarea numitei ocupatii fiind elocvent ilustrate de magazinele de pe importanta artera de circulatie suceveana. Clasicele magazine alimentare, de produse casnice, electrice, electrocasnice etc. s-au împutinat sau s-au adaptat modelor recente, au aparut sau s-au înmultit spatiile în care se vând telefoane mobile, au aparut si au disparut cele în care se comercializa informatica second-hand, au disparut cofetariile, dar s-au înmultit covrigariile, crâsme aproape ca nu sunt (din nou) etc.
 

Pasare rara si scumpa – Libraria Alexandria. Istoria acestor spatii o reflecta pe cea reala, pe care adesea nici nu ne dam seama ca o traim. Mai nou, vremurile au indus spaima de cheltuiala si graba de a calatori catre „Pacea” sau, mai aproape, chiar în cartier, la „spatiul de liniste” al Sf. Vineri. În fata cu spectrul diminuarii pensiilor sau al impozitarii, cu cel al consistentei reduceri a veniturilor celor care lucreaza la privat si, mai nou si în curând, a veniturilor bugetarilor, nevoia de consum si speranta de viata devin mici, mici, mici. Cum reflecta bulevardul noua realitate? Crunt, de-a dreptul odios: au mai disparut doua alimentare! E drept, supermarketurile îsi fac constiincios treaba. Si, probabil, ca vor mai disparea asemenea spatii comerciale dupa ce va fi dat în folosinta supermagazinul Liedl, care se construieste în capatul dinspre Obcini al bulevardului. Dar ce credeti ca s-a pus în locul alimentarelor? Surpriza, surpriza: doua cochete, chiar sic, magazine de desfacere a cosciugelor, coroanelor si panglicilor mortuare! Prapadirea noastra – afacerea lor. Va imaginati la cine ne referim. Tragica realitate ar putea fi înveselita însa prin deschiderea unui spatiu în care sa se confectioneze epitafuri, la cerere, ca la Sapânta. Ca, de exemplu: „Aici si-a pus Teo pirostrii/ Care-a scris numai prostii”.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: