Asociații de proprietari contra rău-platnici

Luptă surdă

Asociațiile de proprietari cer sprijin firmei de termoficare Termica, celei de apă și canalizare ACET, precum și Primăriei Suceava în vederea executării rău-platnicilor. Președinții de asociații se plâng că deși au înaintat acțiuni în instanță și au obținut decizii în defavoarea debitorilor, aceștia din urmă nu pot fi executați.

 

Reprezentanții proprietarilor spun că, de multe ori, executorul judecătoresc nu poate face nimic, apartamentele restanțierilor fiind neintabulate sau fiind ipotecate pentru împrumuturi la bănci. În alte situații, asociațiile nici măcar nu au pe ce pune sechestru, iar atunci când găsesc ceva, pentru bunurile în cauză nu se găsește loc de depozitare. La fel, pentru a recupera banii datorați, asociațiile trebuie să organizeze licitații de vânzare a obiectelor ridicate, un demers dificil, îndelungat și care, aproape de fiecare dată, nu dă rezultatele scontate.
Pe de altă parte, președintele Asociației 23+27 din cartierul Obcini, Nicolae Mătăsaru, solicită asistență juridică de la lucrătorii specializați ai societăților de utilități și de la administrativul local, menționând că există și rău-platnici cu dare de mână și cu restanțe și de câte 200 de milioane de lei vechi, dar care angajează avocați și câștigă procesele.
„Un proces pe care îl deschidem noi împotriva unui rău-platnic necesită timp, bani și materiale. Plătim și executorul judecătoresc, iar acesta nu-și poate face datoria, pentru că nu are ce executa. Există și restanțieri cu datorii de 200 de milioane de lei vechi, care își pun avocat și sunt până la urmă declarați insolvabili, pe motiv că nu au apartamentul intabulat sau pentru că acesta este ipotecat”, relevă șeful de la asociația din Obcini, adăugând că este pentru prima dată când structura pe care o conduce înregistrează datorii de 11 miliarde de lei vechi, dintre care 5 miliarde lei vechi penalități.
Nicolae Mătăsaru cere Consiliului Local să voteze prevederi prin care comitetul executiv al asociației să-l poată exclude din asociație pe membrul care refuză să-și plătească sistematic obligațiile. Aceasta în condițiile în care, invocând lipsa de contracte individuale, Termica și ACET nu pot interveni la debranșarea pe apartamente a consumatorilor.
În aceste circumstanțe, viceprimarul Lucian Harșovschi contează pe… puterea oprobriului public. „Noi trebuie să ne încadrăm în limitele legii, dar cred că vecinii trebuie să facă presiuni, să stea de vorbă cu datornicii și să-i determine să-și achite restanțele. Aceasta și pentru că, din păcate, atunci când există chiar și un singur rău-platnic, va fi debranșată întreaga scară sau tot blocul”, a subliniat viceprimarul.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: