Păcăliți cu locuri de muncă în străinătate

Polițiștii suceveni n-au dat încă de turco-neamțul care a dispărut cu banii a peste 100 de persoane pentru locuri de muncă imaginare în Germania > În toată țara sunt în cercetare 164 de dosare penale care au ca subiect țepele așa-ziselor firme de plasament de forță de muncă în străinătate

 

Județul Suceava a fost nominalizat de Inspectoratul General al Poliției Române printre cele în care țeparii cu locuri de muncă în străinătate false au făcut victime.
Polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Suceava au în cercetare cazul unui neamț de origine turcă, care a păcălit aproximativ 100 de persoane din județ și din alte localități din preajma acestuia, promițându-le, contra cost, locuri de muncă în agricultură în Germania.
Individul, administrator al unei societăți comerciale din Suceava, SC Burnu-Mahmut SRL, care a avut sediul pe strada Universității, își găsea victimele după ce dădea anunțuri în ziarele locale, ca reprezentat împuternicit cu plasarea forței de muncă în străinătate. Odată ce era contactat, încasa de la acestea între 150 și 300 de euro de fiecare, dându-le impresia că îi poate plasa la muncă în Germania, pe salarii bune. Oamenii primeau, în schimbul banilor și promisiunilor, doar o chitanță, jobul mult promis întârziind însă să apară.
Activitatea așa-zisei firme de recrutare n-a „transpirat” până la începutul lunii martie a.c., când câteva dintre persoanele păcălite au constatat că la telefonul anunțat de firmă nu mai răspunde nimeni, iar sediul social de pe strada Universității era mereu închis.
În urma reclamațiilor făcute de mai multe persoane, au intrat pe fir Poliția și Inspectoratul Teritorial de Muncă Suceava, ultimul declarând imediat, prin reprezentat, că firma SC Burnu-Mahmut nu avea contract înregistrat la ITM, deci e, mai mult ca sigur, o „firmă fantomă”.
Turco-germanul dispăruse deja cu banii oamenilor, aproximativ 20.000 de euro (80.000 de lei) și dispărut este și în ziua de azi. De aproape 5 luni, polițiștii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Suceava încearcă să dea de cât mai multe persoane păcălite, cercetările derulându-se sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și evaziune fiscală. Doar că țepuitorul s-a dat la fund și nu e de găsit, iar oamenii au rămas cu paguba.
Iar județul Suceava nu este unicat în privința fenomenului. În urma activităților desfășurate de formațiunile teritoriale ale poliției de investigare a fraudelor cu privire la ilegalitățile comise în domeniul recrutării, plasării și utilizării forței de muncă în străinătate, au fost întocmite în toată țara 164 de dosare penale, în care sunt cercetate 185 de persoane, suspectate de săvârșirea a 193 de infracțiuni. Prin faptele comise s-a creat, în dauna bugetului statului ori a avutului privat, un prejudiciu estimat la 3.059.545 euro și 1.117.860 lei.
Pe parcursul anului 2009, dar și acest an, firme „păcălici” cu locuri de muncă afară au apărut în Alba, Buzău, Constanța, Arad, București, Mureș, Timiș, Hunedoara, Argeș, Dâmbovița. În unele localități, țeparii au fost prinși și arestați preventiv și răspund penal pentru faptele lor. În altele însă, ca și la Suceava, făptuitorii s-au făcut nevăzuți cu banii oamenilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: