Colocviile Putnei IX – Mănăstirea Putna

În perioada 15-18 iulie se desfășoară la Mănăstirea Putna ediția a IX-a a Simpozionului de istorie Colocviile Putnei.

 

Vor expune comunicări Ștefan S. Gorovei, Petronel Zahariuc, Maria Magdalena Szekely, Liviu Pilat, Bogdan Maleon, Bogdan Atanasiu, de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Ștefan Andreescu, Ovidiu Cristea, Nagy Pienaru, de la Institutul de Istorie „N. Iorga” din București, Radu Păun, reprezentând Centre d’Etude des Mondes Russe, Caucasien et Centre-Européen, Zamfira Mihail, de la Institutul de Studii Sud-Est Europene, Olimpia Mitric, de la Universitatea „Ștefan cel Mare” Suceava, Sergiu Iosipescu, de la Institutul de Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, Mihai Mîrza, de la Arhivele Naționale Iași, Elena Firea, de la Arhivele Naționale Cluj, Lucian Lefter, de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Vaslui, Liviu Papuc, de la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași, ieromonah Dosoftei Dijmărescu, monah Alexie Cojocaru, monah Iustin Taban, de la Mănăstirea Putna, monahia Maria Magdalena Gherghina, de la Mănăstirea Dragomirna.
Deschiderea simpozionului are loc miercuri, 14 iulie, la ora 16, în prezența ÎPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților.
Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna a fost înființat la 2 ianuarie 2005, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților. Scopul Centrului este cercetarea istoriei epocii ștefaniene și a istoriei Mănăstirii Putna. De la înființare până în prezent, Centrul a organizat la Mănăstirea Putna și la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași opt ediții de comunicări științifice, sub numele Colocviile Putnei. Dat fiind caracterul unitar al monahismului bucovinean în perioada de ocupație austriacă (1775-1918), începând cu ediția din acest an, Simpozionul Colocviile Putnei va cuprinde și o secțiune dedicată istoriei mănăstirilor din Bucovina în această epocă. (Mănăstirea Putna, www.stefancelmare.ro, www.putna.ro)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: