La Hânțești apa din fântâni se infectează „ciclic” și trebuie depistate cauzele

Șeful DSP Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu, consideră că trebuie avută în vedere și infectarea pânzei freatice înalte de la îngrășământ și gunoiul animalier, ca și apropierea fântânilor de closete și șanțuri

 

Nu au mai apărut cazuri noi în focarul de diaree acută izbucnit în rândul sătenilor din Hânțești, dar conducerea DSP bănuiește că acolo infectarea apei din fântâni se produce periodic, cauzele urmând a fi determinate, a declarat ieri șeful Direcției de Sănătate Publică Suceava, dr. Alexandru Lăzăreanu.
Reamintim că 28 de persoane s-au îmbolnăvit după ce au băut apă din fântânile infectate în urma inundațiilor, ele fiind diagnosticate cu gastroenterită acută, toate fiind însă cazuri ușoare.
Șeful DSP a spus ieri că situația s-a potolit la Hânțești și că s-au prelevat probe de apă din 5 fântâni, pentru analize de laborator. „Li s-a explicat oamenilor să bea apă îmbuteliată și cum să-și dezinfecteze fântânile. Să golească apa de 2-3 ori și s-o dezinfecteze, apoi să o ducă la analize și nu-mai după aceea s-o bea. Primarul a spus că le-a distribuit apă îmbuteliată, dar ei au băut apă din fântână, probabil că și-au spus că, dacă sunt pe deal, nămolul nu ajunge în fântână”, a precizat directorul DSP. El a mai informat că, discutând cu medicii de familie din zonă, a aflat că, periodic, când plouă, apar cazuri de persoane cu probleme gastro-digestive, iar unele persoane se tratează singure și nu mai ajung la medic.
„Cred că acolo sunt și alte cauze că se infectează apa din fântâni. Pânza freatică fiind sus, apa se infectează de la depozitele de îngrășământ și gunoiul animalier. Sau fântânile sunt amplasate la distanță neregulamentară față de WC-uri sau șanțuri. Trebuie să mergem acolo și să discutăm, să vedem ce se întâmplă, pentru că, ciclic, la ploi, sunt cazuri cu probleme gastrice. Poate e nevoie de o instalație centralizată”, a conchis șeful DSP.
În focarul de la Hânțești, DSP anunță că a luat toate măsurile ce se impun, fiind repartizate 100 de comprimate de Furazolidon. S-au luat și măsuri de dezinfecție și educație sanitară, fiind vaccinate persoanele eligibile împotriva tetanosului și a hepatitei A.
Populației din zonele inundate i se recomandă în continuare să respecte normele de igienă și să consume apa din surse controlate, de preferință îmbuteliată. Iar în cazul în care apar primele simptome de îmbolnăvire, să se prezinte la medic, nu să recurgă la automedicație.
Circa 14.000 de fântâni au fost afectate de inundații, pentru dezinfectarea lor fiind repartizate 600 kg de var cloros, adus de la Arad, și 53.450 de cutii de clorom, fiecare cutie având 50 de comprimate.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: