La Suceava

Prețul gigacaloriei nu va crește semnificativ

„Eu nu cred în majorarea prețului la energia termică, pentru că nu trebuie să uităm că populația nu poate plăti nici actualul tarif”, a declarat edilul-șef, Ion Lungu

Tariful la agentul termic furnizat de Termica pentru asigurarea căldurii și apei calde în locuințele racordate la sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava nu va crește cu mai mult de 10 procente.

 

Asigurarea este dată de șeful executivului municipal sucevean, Ion Lungu, care a ținut să spună ieri, într-o conferință de presă, că beneficiarii
serviciilor producătorului, furnizorului și distribuitorului de agent termic vor achita mai puțin de 200 de lei pe gigacalorie, comparativ cu 178 de lei cât costă aceasta în prezent. „Restul va fi prins în contul pierderilor la Termica, pentru că nu avem altă soluție. Eu nu cred în majorarea prețului la energia termică, pentru că nu trebuie să uităm că populația nu poate plăti nici actualul tarif. Vom avea discuții și cu conducerea Termica, fiind posibil să acordăm subvenții și noi, respectiv pe anumite trepte de venituri ale consumatorilor”, arată dl Lungu, fiind convins că facturile sucevenilor vor fi aproximativ similare cu cele din sezonul trecut. Șeful municipalității face aceste afirmații în ciuda celor spuse de directorul general al societăți de termoficare Termica Suceava, Constantin Plăcintă, care, în urmă cu puțin timp, se exprima asupra unei majorări cu o cincime a prețului local de referință a agentului termic livrat populației.
Reamintim că, printr-o decizie a ANRE de dinainte de Crăciun, prețul de producere de la producătorul, furnizorul și distribuitorul Termica Suceava s-a majorat de la 360,4 lei pe gigacalorie la 384,37 lei pe gigacalorie, respectiv cu 6,6%. Șeful administrativului local, Ion Lungu, declara atunci că mărirea cade cum nu se poate mai prost, municipalitatea nefăcând față nici măcar vechiului nivel al tarifului în cauză. Astfel, din cei 360,4 lei în vigoare, 178 de lei constituie prețul actual de referință achitat de populație, 122,65 lei pe gigacalorie este cuantumul completat de la bugetul Sucevei, iar diferența reprezintă subvenția la combustibil asigurată de la bugetul de stat. Primarul Lungu susține că șomerii și peroanele cu handicap vor beneficia și în această iarnă de sprijin financiar la căldură și că, de asemenea, de la bugetul local se vor acorda ajutoare pentru familiile sau persoanele cu probleme financiare grave.
Pentru a preîntâmpina situațiile neplăcute, autoritățile locale iau în calcul construirea unei noi centrale termice pe biomasă, care va avea o capacitate strict dimensionată la nevoile de consum ale racordaților la sistemul centralizat. Aceasta ar putea să folosească resturile de masă lemnoasă de la exploatările din județ și să aibă și un anumit număr de arzătoare pe gaze naturale, pentru vârful de sarcină din sezonul rece. Noua centrală are șanse să fie concretizată doar în baza unui parteneriat public-privat, municipalitatea punând la dispoziție terenul necesar. De menționat este faptul că Termica are de încasat de la consumatorii casnici restanțe de circa 11 milioane de lei, 3 milioane de lei fiind penalitățile de întârziere.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI