Construcțiile, sectorul cu cel mai mare risc la accidente

 

În primele 5 luni ale anului 2010, în județul Suceava au avut loc 15 accidente de muncă, dintre care 5 mortale. Două dintre nefericitele evenimente s-au petrecut în construcții, acesta fiind domeniul cu cel mai mare risc la accidente. Potrivit directorului coordonator al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Eugen Mogoș, un sector cu incidență mărită din acest punct de vedere este și cel al exploatării forestiere și prelucrării primare a lemnului. „Se constată că, în continuare, construcțiile prezintă un risc sporit de accidente și, în particular, de accidente urmate de decesul victimei. O parte dintre accidentele mortale au fost consemnate în timpul deplasării lucrătorilor, acestea fiind clasificate și ca accidente de circulație”, subliniază dl Mogoș.
Printre cauzele accidentelor, Eugen Mogoș enumără nerespectarea reglementărilor legale pentru lucrul la înălțime; montarea schelelor metalice fără respectarea reglementărilor tehnice; lipsa balustradelor de protecție; podinele necorespunzătoare; neîntocmirea planurilor de securitate pentru lucrările de pe șantiere; faptul că muncitorii nu poartă echipamentul de lucru și de protecție, precum și nemarcarea zonelor periculoase și în care există riscul căderii de la înălțime, atât a obiectelor, cât și a lucrătorilor.
Directorul coordonator al ITM, Eugen Mogoș, arată că, în ultima perioadă, firmele de construcții au făcut obiectul a 141 de acțiuni de control, valoarea amenzilor aplicate ridicându-se la 37.000 de lei. În timpul verificărilor, depistate au fost și 6 persoane care munceau fără forme legale de angajare, angajatorii în cauză fiind amendați cu un total 18.000 de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: