Despre drepturi

Am fost tentat mereu să susțin că drepturile omului nu au adus neapărat un plus umanității, prin dezlănțuirea pozitivă a eu-lui, în așa fel încât și comunitatea – trecută cam pe planul al doilea – să beneficieze de „civilizația adăugată” de multitudinea eu-rilor angajate întru progresul omenirii. Circumspecția aceasta a fost mereu întărită de obrăznicirea individului de pe la noi, pentru care drepturi în plus înseamnă, contabilicește, drepturi în plus pentru mine, dar, în egală măsură, în minus pentru ceilalți.

 

Dumitru TEODORESCU

Este greu să uit cum un asemenea individ, aflat la volanul unui Mercedes, model ceva mai vechi, cu numere de Italia, enervat că avea în față ditamai coloana de mașini pe bulevardul George Enescu din Suceava, a încălecat dubla linie continuă și a mers pe contrasens, obligându-i pe cei ce-i veneau din față să-i facă loc, cât mi ți-i de lung bulevardul, trecând de două ori pe roșu!
Opinia îmi este însă serios zdruncinată de experiența, întâmplător văzută zilele trecute pe un ecran de televizor, a unui tânăr român reîntors în țară din Canada după, mi se pare, 17 ani, acolo însoțindu-și părinții când avea doar 5 ani. Rupea românește, dar se entuziasma – mai ales admirând româncele cele frumoase – în engleză. Au fost interesante reacțiile lui în contact nemijlocit cu strada, dar o rețin aici doar pe cea în care se uluia în fața unui maidanez care se tolănea în stradă în fața unei uși de garaj. „Ce-i asta?”, întreba tânărul stupefiat trecătorii, la rândul lor uluiți de stupiditatea întrebării. „Un câine, nu vezi?!”, a încercat să-l ironizeze unul. „Dar ce caută aici?!!”, a continuat să se mire infantele canadian. „Eu n-am mai văzut așa ceva… La noi nu este așa ceva”.
Civilizația occidentală respectă drepturile omului. Dar acolo omul respectă, la rândul lui, normele civilizației. La noi nu este așa ceva, vorba tânărului.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI