Vatra Dornei

O platformă de discuții și propuneri pentru îmbunătățirea calității mediului

Miercuri, 2 iunie, la Sala Oglinzilor din cadrul Primăriei Vatra Dornei s-a desfășurat conferința cu tema „Măsuri de conformare cu reglementările naționale și europene în probleme de mediu”. Dezbaterea face parte din caravana de informare în domeniul mediu, derulată în cadrul proiectului „Extindere și modernizare rețele de apă uzată menajeră și pluvială din stațiunea turistică Vatra Dornei în vederea atingerii standardelor U.E.”.
 

Conferința s-a dorit a fi o platformă de discuții și propuneri de îmbunătățire a politicii de mediu în municipiul Vatra Dornei, obiectivul vizat fiind îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor.
În deschidere a luat cuvântul primarul Ioan Moraru, care a precizat că pe parcursul derulării proiectului au apărut foarte multe solicitări din partea locuitorilor de pe alte străzi decât cele cuprinse în proiect, astfel s-au făcut și unele lucrări suplimentare unde a fost cazul.
Rodica Albei, șef Serviciu Dezvoltare Strategică și Integrare Europeană, a precizat pe scurt câteva date despre proiect, după care Cristina Boancheș, consilier pe probleme de mediu, a prezentat în amănunt necesitatea implementării proiectului, cadrul legislativ, obiectivele și impactul.
Principala responsabilitate pentru respectarea angajamentelor României față de UE în domeniul canalizare și epurare a apelor uzate revine autorităților locale. Întregul sistem de canalizare din Vatra Dornei însuma în 2007 o lungime de aproximativ 16 km. Lungimea simplă a rețelei de distribuție a apei potabile este de circa 45,2 km. Odată cu dezvoltarea lucrărilor de alimentare cu apă, rețeaua de canalizare a devenit nesatisfăcătoare. Rețeaua de canalizare existentă prezenta numeroase disfuncționalități.
Grupul-țintă al proiectului a fost ales astfel încât să răspundă celor mai stringente nevoi ale locuitorilor din oraș. Astfel, beneficiarii direcți vor fi cei 2146 de consumatori din arealul vizat, dintre care 614 vor fi consumatori noi, ce vor fi conectați la sistemul de canalizare după implementarea proiectului. Beneficiarii intermediari sunt Primăria Vatra Dornei, care a beneficiat de finanțare și și-a îmbunătățit capacitatea de gestionare a fondurilor europene și a bugetului propriu, ACET S.A. Suceava, ca operator unic la nivelul județului Suceava, Regia Națională de Drumuri, care efectua lucrări de modernizare a drumului european E 576 (ce se suprapune cu Calea Transilvaniei). Beneficiarii finali sunt cei 16.894 locuitori ai municipiului Vatra Dornei, 60.000 de turiști ce tranzitează anual stațiunea, prin creșterea activității turistice a zonei-țintă, și 1.107 agenți economici din oraș.
Străzile pe care s-a construit noul sistem de canalizare sunt următoarele: Petreni, Silvicultorului, Calea Transilvaniei, Republicii și Piscului.
Asocierea dintre CL Vatra Dornei și ACET SA Suceava, în calitate de operator unic, aduce un plus de valoare proiectului prin faptul că are rolul de a mobiliza toți actorii din spațiul vizat și poate constitui un model de bună practică și pentru alte administrații din celelalte regiuni ale României.
Valoarea totală a proiectului este de 814.912,65 euro din care 66,75% o reprezintă contribuția Phare, 11% o reprezintă contribuția locală și 22,25% este contribuție națională.
Proiectantul este S.C. Impo Construct Suceava, iar firmele care au de executat lucrările conform proiectului sunt S.C. Dorna Construct S.R.L., S.C. Eoliana S.R.L și S.C. Tir Electron Prod.
Din partea proiectantului a vorbit dl Constantin Huțanu, care a spus că proiectul a apărut ca o necesitate, întrucât o mare parte din locuințele din oraș fie aveau asigurată canalizarea prin fose septice, fie deversau apa menajeră în râul Dorna.
Din partea constructorilor, Mirel Șușcă a făcut precizări referitoare la lucrările executate și la cele care urmează a fi executate în perioada următoare.
Viceprimarul Mircea Rusu a spus că speranța autorităților locale este ca străzile care nu au fost cuprinse în proiect să fie cuprinse în master-planul care se va realiza la nivelul județului.
În primul rând, prin realizarea proiectului se rezolvă o importantă problemă de mediu, prin colectarea apelor uzate menajere, care la acel moment se infiltrau parțial în sol sau, și mai grav, erau deversate în râul Dorna, poluând astfel acest curs de apă cu diferite substanțe chimice care pot avea un impact negativ asupra întregului ecosistem. De asemenea, se realizează separarea colectării apelor menajere față de cele pluviale, cu efecte pozitive pentru funcționarea stației de epurare și pentru prevenirea poluării râului Dorna. Se consideră că prin implementarea proiectului și prin promovarea unei politici de mediu eficiente pentru gestionarea deșeurilor corelată cu atenția deosebită oferită unui sistem de canalizare la standarde europene, se conștientizează cetățenii în domeniul protecției mediului.
Un alt punct forte al acestui proiect îl reprezintă eliminarea pericolului de producere a inundațiilor în momentul apariției fenomenelor meteorologice extreme.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: