Astăzi, în învățământul sucevean

„Grevă parțială”

În învățământul preuniversitar sucevean este astăzi grevă… combinată cu proba de bacalaureat! Componența echipelor de profesori implicați în bacalaureat este, de asemenea, combinată: cu dascăli de la gimnaziu și cu membri ai personalului auxiliar.

 

Aceasta este formula mișcării de protest în majoritatea centrelor de examen, mai puțin în cele 6 licee din zona Rădăuți, unde proba de evaluare a competențelor de limbă modernă are loc cu profesorii de la școlile respective – ne-a declarat liderul Sindicatului Liber și Independent din Învățământ “Bucovina” Rădăuți, prof. Gheorghe Șorodoc: “În zona Rădăuți s-a decis să se dea bacalaureatul cu profesorii din școală. Decât să vină oameni din altă parte, mai bine organizăm noi examenul, sunt copiii noștri”.
În rest, copiii din celelalte clase nu vor veni al școală, iar profesorii neimplicați în examen vor fi în grevă. Acolo unde se desfășoară proba de bacalaureat, am putea spune că se face „grevă parțială”. “Excepție fac Grupul Școlar Bivolărie și Școala Specială din Rădăuți, care au copii în internat. Acolo nu se va ține activitate didactică, dar copiii vor fi supravegheați”, a mai spus Gheorghe Șorodoc.
În celelalte centre de bacalaureat, examenul se va ține cu profesori aduși de la alte școli, din listele de rezervă ale inspectoratului. De pildă, în 11 centre vor fi comisii aduse integral din alte unități, iar la celelalte vor fi comisii cu profesori amestecați.
Inspectoratul Școlar Județean Suceava a informat că în toate cele 39 de centre de examen se va desfășura proba de bacalaureat, anunțând elevii de clasa a XII-a să se prezinte la școli.
„Nu vom face presiuni, se va respecta dreptul cadrelor didactice de a participa la grevă, dar, în același timp, IȘJ a solicitat directorilor să organizeze acest examen, pentru că bacalaureatul este un examen național, iar IȘJ are obligația să lucreze printr-o comisie județeană de bacalaureat. Mai mult, bacalaureatul nu a fost suspendat de instituția care îl organizează, respectiv Ministerul Educației, iar, în aceste condiții, IȘJ Suceava este obligat prin ordin de ministru să asigure organizarea examenului”, a precizat purtătorul de cuvânt al IȘJ Suceava, prof. Laurența Hacman.
De cealaltă parte, sindicatele spun că s-au făcut presiuni de la minister și chiar de la inspectorat pentru a se desfășura proba, iar, mai mult, că s-a apelat la profesorii de gimnaziu, iar pentru supraveghere la cadrele din rândul personalului auxiliar, care înseamnă secretar, contabil, laborant, bibliotecar, informatician. Totodată, sindicatele vorbesc despre schimbarea metodologiei de examen și despre încălcarea Legii conflictelor de muncă.
A deveni acum o tradiție ca probele de bacalaureat să se desfășoare simultan cu greva, așa întâmplându-se și pe 22 aprilie, la proba de competențe digitale. Motivele pentru care sindicaliștii din educație au intrat atunci în grevă au fost legate de sumele insuficiente alocate pentru cheltuielile de personal, ordonanța de reducere a posturilor și Legea educației. La acestea s-a adăugat acum și anunțul de diminuare a salariilor bugetarilor cu 25%, sindicaliștii fiind hotărâți să boicoteze încheierea de an școlar – având în vedere că dascălii nu au trecut notele în catalog – și bacalaureatul.
Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională este ultima din cadrul probelor orale ale examenului de bacalaureat și se desfășoară în intervalul 31 mai – 4 iunie. Ea presupune trei tipuri de teste, după cum urmează: test scris, cu durata de 90 minute, test oral, cu durata de 10-15 minute, și test de înțelegere a unui text audiat, cu durata de 20 de minute. Sunt așteptați să participe la evaluare aproximativ 6.600 candidați suceveni, repartizați în 39 de centre de examen.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: