Din cauza nestingerii datoriilor către Termica

Bugetul Sucevei este suferind

La mai multe capitole bugetare, încasările din 2009 au fost sub 50% > Veniturile au fost fundamentate la nivelul creanțelor de la sfârșitul anului anterior, când criza încă nu mușcase din economia locală

 

Primăria Suceava

Execuția veniturilor proprii ale bugetului local sucevean pe anul 2009 se înregistrează cu un procent de realizare a veniturilor sub 50% din estimări. Un capitol aflat în această situație este cel referitor la încasările din vânzarea unor bunuri aparținând domeniului privat al statului. La fundamentarea acestei categorii de venituri s-au avut în vedere transferarea terenurilor primăriei către Termica; vânzarea apartamentelor din tronsonul de blocuri 20, 21, 22, recent finalizate; înstrăinarea spațiilor cu destinație medicală și vânzarea pentru construcții a terenurilor aferente curților.
Potrivit directorului economic al primăriei, Elisabeta Văideanu, în toate situațiile, intrările la pușculița comună sunt sub așteptări, însă cea mai mare nerealizare o constituie tranzacția încă neperfectată către Termica.
„La finalul lui 2009, s-a decis diminuarea capitalului social ala Termica cu acea sumă de 70 de milioane de lei, care a permis reglementarea situației patrimoniale și financiare cu primăria. Întrucât această vânzare nu a mai avut loc, realizarea la această categorie de venituri este foarte mică”, a declarat dna Văideanu.
Pentru ca bugetul local să scape de „datoria istorică”, prin HCL nr. 340 din 22 decembrie 2009 s-a aprobat reducerea capitalului social al Termica cu 700.000 de acțiuni, în valoare de 100 de lei fiecare, în speță cu 70 de milioane de lei, și compensarea acestei sume care se cuvine acționarului unic (administrația locală) cu datoria reprezentând subvenția pentru acoperirea diferenței dintre prețul de facturare la populației și cel real a energiei termice. Modificarea actului constitutiv al Termica a fost operată la Oficiul Registrului Comerțului pe 16 martie, reducerea capitalului social trebuind să devină efectivă la două luni după publicarea în Monitorul Oficial.
Realizări sub 50% sunt consemnate la taxele pentru autorizarea mijloacelor de transport de peste 3,5 tone care tranzitează municipiul; taxa pentru folosirea terenului proprietate publică; impozitul pe spectacole; penalități pentru depunerea cu întârziere a declarațiilor. Sumele în cauză au fost fundamentate la nivelul creanțelor de la sfârșitul anului 2008, atunci când criza încă nu mușcase din economia națională și, implicit, cea locală.
În 2009, gradul de execuție al bugetului local sucevean a fost de doar 53,80%.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: