Menținerea în viață a CET ar costa peste 200 de milioane de euro

Încărcarea centralei electrotermice din Lunca Sucevei a scăzut în mod continuu, urmând ca în iarna care vine ea să funcționeze doar la 12-14% din capacitate > „Ideal ar fi să găsim un investitor care să construiască o centrală de înaltă eficiență în curtea Termica, astfel încât prețul gigacaloriei pentru populație să fie unul acceptabil”, consideră viceprimarul Seredenciuc
 

Termica Suceava

Pe termen lung, municipiul Suceava se va baza pe sistemul centralizat de termoficare. Pe acesta se centrează strategia de încălzire a localității, pentru producerea energiei termice urmând a se construi o nouă și modernă centrală. Cel puțin așa susține directorul general al Termica, Constantin Plăcintă, care a precizat că introducerea tehnologiei de ultimă generație va duce la o creștere de randament de 30%.
Dl Plăcintă arată că, în ultimii ani, încărcarea centralei electrotermice (CET) din Lunca Sucevei a scăzut în mod continuu, cu până la 35-37%, urmând ca în iarna care se apropie să se diminueze la 12-14%. Cauza o reprezintă pierderea, începând cu 2003, a celei mai importante și sigure piețe, aceea a energiei electrice.
„În această situație, cu toate eforturile noastre de a rentabiliza centrala, nu mai putem să o ținem în viață fără investiții suplimentare. Or, pe lângă că acestea nu sunt în zona de interes a administrației locale, sunt și foarte costisitoare. În aceste condiții, am hotărât ca termocentrala să-și găsească poate un viitor în zona de producere a energiei electrice, iar pentru energie termică să se construiască o nouă centrală pe baza tehnologiei acestor ani”, arată directorul general al Termica, subliniind că fondurile necesare menținerii CET în viață ar porni de la un minim de 50 de milioane de euro și ar ajunge și la peste 200 de milioane de euro.
Viceprimarul Viorel Seredenciuc spune că un aspect este cert, respectiv acela că, după sezonul rece 2010-2011, Termica nu mai poate funcționa în condițiile actuale:
„Costurile sunt foarte mari și vor fi și mai mari de acum încolo. Ideal ar fi să găsim un investitor care să construiască o centrală de înaltă eficiență în curtea Termica, astfel încât prețul gigacaloriei pentru populație să fie unul acceptabil”. Dl Seredenciuc susține că, până la intrarea în funcțiune a noului obiectiv, încălzirea apartamentelor sucevenilor ar urma se facă de la centrala termică pe hidrocarburi din zona Ambro, însă nu fără cheltuieli destul de consistente cu reparațiile capitale ale instalațiilor.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: