Taraful lui Mucea din Bilca a cucerit Londra !

Celebrul taraf creat de septuagenarul rapsod Vasile Mucea din satul Bilca, s-a întors de curând de la Londra, unde a cântat la nunta unei familii de preoți români, eveniment organizat 100% în stil bucovinean.

 

Florin Mucea, fiul rapsodului mai sus amintit, își amintește cu plăcere de invitația primită de la românii din Anglia și de petrecerea de pomină, în stil românesc, care s-a încins în inima Londrei. Chiar dacă, din cauza vârstei înaintate a tatălui său, care are 77 de ani, Florin Mucea a fost tentat să refuze invitația primită, se pare că până la urmă artiștii bucovineni s-au încumetat să călătorească până în metropola engleză de pe Tamisa, pentru a le bucura inimile bucovinenilor de acolo.
La nunta bucovineană organizată la Londra a fost invitată și interpreta Angelica Flutur, care, la rândul ei, a avut mare succes la public.
Melodiile cu cel mai mare succes la nuntași au fost “Cântă cucu’-n Bucovina”, “Ciocârlia”, “Bătrâneasca” etc. Potrivit declarațiilor lui Florin Mucea, “aceste bijuterii ale folclorului românesc au reușit să-i emoționeze până la lacrimi pe invitați”.
Iată că și de această dată taraful lui Mucea, numit în acest fel după numele creatorului lui, a reușit să transmită emoții și bucurie, prin intermediul melodiilor interpretate, tocmai unor bucovineni, care în ciuda faptului că au părăsit țara de foarte mulți ani, nu și-au uitat rădăcinile și continuă să simtă și să trăiască românește.
Florin Mucea ne-a mai spus că folclorul românesc este foarte apreciat în străinătate. “Francezii mai ales au o afinitate pentru folclorul și tradițiile noastre, fiind foarte atrași deopotrivă de dansurile și instrumentele muzicale tradiționale”.
Dacă ar fi să facă un top al regiunilor românești din punct de vedere al folclorului, fiul rapsodului Vasile Mucea ar situa folclorul și tradițiile bucovinene pe primul loc, iar pe al doilea, folclorul maramureșean. “Muzica tradițională bucovineană reflectă natura oamenilor din această zonă, care sunt veseli și primitori. Folclorul bucovinean are câte puțin din toate frumusețile Bucovinei, câte puțin din munți, câte puțin din ape, din păduri, din oameni, din tradiții”.
Referitor la activitatea artiștilor noștri, menționăm că “escapada” la Londra nu este prima de acest gen, taraful susținând spectacole în mai multe țări din Europa, printre care se numără Franța, Italia, Germania, Elveția și Austria. În viitorul apropiat, este posibil ca membrii tarafului să ajungă chiar și în Coreea de Sud, pentru a participa la un festival.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: