De la 1 iulie

Sucevenii vor plăti mai mult pentru apa de la robinete

La apa potabilă, creșterea este de 0,18 lei (fără TVA) pe metrul cub, tariful pentru canalizare fiind majorat, de asemenea, cu 0,26 lei (fără TVA) pe fiecare metru cub

 

Din luna iulie, beneficiarii suceveni ai serviciilor de apă și canalizare furnizate de societatea de servicii comunale ACET vor trebui să scoată mai mulți bani din portofel. Și aceasta deoarece, printr-o hotărâre a Consiliului Local, luată în ședința ordinară de pe luna mai, tarifele la consumatorii casnici cunosc o majorare destul de consistentă. Astfel, la apa potabilă creșterea este de 0,18 lei (fără TVA), respectiv de la 2,47 lei pe metrul cub la 2,65 de lei pe metrul cub. Pentru canalizare saltul este de 0,26 lei (fără TVA), tariful pentru fiecare metru cub crescând de la 1,13 lei la 1,39 de lei.
Decizia de ieri a consilierilor locali este urmare a unei hotărâri a Consiliului Județean de la finele săptămânii trecute, de introducere a tarifului unic la 7 unități de servicii comunale de sub gestiunea operatorului regional ACET. Este vorba despre cele din Suceava, Fălticeni, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Gura Humorului, Siret și Solca, până acum în cele 7 unități administrativ-teritoriale prețurile la apă și canalizare fiind diferite. Necesitatea introducerii tarifelor unice la cele două servicii este justificată prin aceea că așa obligă prevederile contractului de delegare a gestiunii acestora către operatorul regional ACET, precum și normele europene privind atragerea de finanțare pentru modernizarea sistemelor de apă și canal în localitățile membre ale Asociației Județene pentru Apă și Canalizare (AJAC). Conform inițiatorilor proiectului de hotărâre, noile tarife vor acoperi cheltuielile fixe și de operare, redevența care se constituie în fond de întreținere-dezvoltare, precum și un nivel minim de rentabilitate a societăților care și-au delegat serviciile către ACET.
Potrivit directorului general al societății de utilități comunale, Ștefan Groza, creșterea tarifelor este urmarea scăderii numărului de consumatori, mai ales a celor industriali, dar și a scumpirii, în ultimul an, a materialelor, energiei, precum și a altor inputuri.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: