Din cauza crizei de vaccinuri pediatrice

Mii de nou-născuți au rămas nevaccinați în județ !

Peste 5.000 de copii născuți în acest an nu au primit vaccinul antidiftero-tetanos-pertusis și antipoliomielită, iar încă peste 1500 nu au putut fi vaccinați cu vaccinul BCG împotriva tuberculozei, din cauza crizei de vaccinuri pediatrice.

 

Potrivit cifrelor Direcției de Sănătate Publică (DSP) Suceava, la începutul acestei luni 5.109 de bebeluși figurau ca restanțieri la vaccinarea antidiftero-tetanos-pertusis și antipoliomielită, 1.579 de copii nu primiseră vaccinul împotriva tuberculozei, iar 119 cel împotriva rubeolei, oreionului și rujeolei (ROR).
Purtătorul de cuvânt al DSP, bioing. Adrian Popescu, a declarat ieri că „vaccinul BCG lipsește de la 31 ianuarie, DTPa-IPV s-a administrat parțial în luna februarie, iar ROR s-a administrat parțial și în aprilie”.
Vaccinul BCG ar fi fost suficient pentru nou-născuți dacă nu s-ar înregistra la el pierderi foarte mari, chiar și de 70%. Produsul vine în flacoane cu 20 de doze și multe dintre ele nu pot fi folosite din cauză că nu sunt atât de mulți copii născuți într-un anumit moment, pentru ca flacoanele să fie utilizate fără pierderi.
Deși unii părinți sunt totuși dispuși să scoată bani din buzunar ca să-și vaccineze copiii, de multe ori dozele de vaccin nu pot fi procurate, deoarece farmaciile nu au de unde să le aducă. Astfel, nou-născuții rămân să fie imunizați abia când autoritățile vor reuși să dezamorseze situația de criză.
O speranță ar exista totuși în ce privește vaccinarea cu BCG: la propunerea ministrului sănătății, executivul central a aprobat o hotărâre de guvern pentru a se cumpăra acest vaccin cu sprijinul Fondului Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF). Conform actului normativ, Ministerul Sănătății urmează să achiziționeze 1 milion de doze de vaccin anti-TBC, cu care să se vaccineze copiii nevaccinați născuți în perioada februarie-mai 2010; de asemenea, să vaccineze toți nou-născuții din următoarele 9 luni, așa cum este prevăzut în

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: