În așteptarea plutonului de execuție

Când nu lucram încă la ziar, mă bucuram pentru cei câțiva lei primiți în calitate de drepturi de autor. De aceea, chiar și când vremurile au tăiat considerabil din câștigurile redacției, am continuat să plătim materialele colaboratorilor ziarului.

 

Mai exact ale acelora dintre ei (căci alții au renunțat, probabil din lehamite) care, confruntați cu complicațiile pe care le presupune contabilizarea acestor câștiguri minuscule la Fisc, au preferat să le accepte totuși, poate și ca o formă la fel de concretă de a păstra legătura cu ziarul ca și articolul apărut sub semnătura lor în sine. Sunt colaboratori vechi, cei mai mulți – pensionari.
La vremea când economia românească începuse să “bubuie” (fără însă ca noi să resimțim revirimentul), niciodată sătulul nostru de stat a dat un ordin prin care obliga dobânditorii de drepturi de autor să plătească, pe lângă impozitul pe venituri, și asigurarea de sănătate. Mulți contabili n-au luat în serios actul normativ cu pricina și nu au reținut și asigurarea de sănătate de 6,5 la sută. Alții, s-au spăsit pe parcurs și au început s-o rețină. “Asigurații” au început însă să se revolte, astfel că nevinovatul de ordin a ajuns la Curtea Constituțională, care i-a constatat neconstituționalitatea.
Așadar, cei mai mulți beneficiari de drepturi de autor nu au plătit darea aceasta, dovedită ulterior ca neconstituțională. Surpriză, surpriză, însă! În loc ca netrebnicii care și-au permis să încalce Constituția și să bage tâlhărește mâna în buzunarul omului să restituie toate sumele încasate pe baza unei legi neconstituționale, autoritățile zilei tocmai au găsit o nouă sursă de venit la sleitul buget al statului: recuperarea sumelor neplătite, până la abrogarea stupidei legi, de colaboratorii noștri. Dar, iată câteva întrebări la care, invocând temeiul legal, așteptăm cuvenitul răspuns:
1. Există, plătiți tot din banii contribuabilului, funcționari care veghează asupra modului în care sunt încasați acești bani. În răspunsul negativ dat de Casa de Asigurări de Sănătate unui contestatar al acestei mai mult decât tardive impuneri se precizează că perioada de prescripție este de 5 ani, conform Codului fiscal. O fi, dar banii ar trebui recuperați de la funcționarul care abia acum a descoperit că nu s-au plătit banii către CAS.
2. În pofida faptului că, ulterior, i s-a demonstrat Casei de Asigurări că doar circa un trimestru din anul incriminat nu a fost plătit CAS, în restul lunilor acesta plătindu-se, cuantumul imputației a rămas valabil.
3. Chiar dacă autorul a încasat într-un an 720 de lei, din care s-au reținut 120 lei impozit pe venit, ca și suma reprezentând 6,5 la sută drept contribuție la asigurările medicale (conform adeverinței pe care redacția i-a eliberat-o), calculul datoriei către Casa de Asigurări de Sănătate s-a făcut, conform Codului fiscal (?!!), la un venit de 4680 lei, reprezentând adică 304 lei. Așadar, contribuția plătită la CAS sare de la 6,5 la sută la peste 42 la sută. Sancțiunea normală ar fi penalizările. Dar să te raportezi la o sumă de 6,5 ori mai mare e nerușinare curată.
4. Decizia de imputare se bizuie pe calitatea juridică de persoană fizică autorizată. Ceea ce niciun colaborator al ziarului nu este. Cum demonstrează Casa de Asigurări de Sănătate că cei care au semnat în paginile ziarului nostru și au primit o recompensă modică pentru articolele lor au calitatea juridică de persoană fizică autorizată, statut în baza căruia se stabilește plafonul de venit la care se aplică procentul cuvenit Casei?
5. Și, întrebarea întrebărilor: dacă funcționarul care nu a urmărit modul în care se colectează aceste sume ar fi fost condamnat la moarte în temeiul legii abrogate în 2008 și, prin minune, n-ar fi fost executat în termenul de valabilitate a legii respective, el poate fi executat și acum, pe motiv că pedeapsa era dată atunci? Ciudată, opresivă și dictatorială viziune! Puneți-i la zid, justițiarilor cu mentalitate de dinainte de ’89!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: