Amenințarea ploilor

Militarii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava au lucrat continuu încă de vineri după-amiază > Apele umflate de ploi ale pârâului Râșca au rupt din digul de la Bogdănești > Aversele de ploaie de aproape 30 l/mp au mărit debitele râurilor și au inundat mai multe gospodării din Suceava, Siret, Boroaia

 

Pericol de inundare a 100 de gospodării la Bogdănești

25 de militari ai Detașamentului de Pompieri Fălticeni, conduși chiar de șeful ISU, col. Ion Burlui, au intervenit de urgență sâmbătă dimineață, când aproximativ 100 de gospodării în comuna Bogdănești s-au aflat în pericol de inundare. Apele crescute ale pârâului Râșca „mâncaseră” cam 50 de metri pe lung și 15 pe grosime din digul construit în zona acestei localități și n-a lipsit mult ca ele să intre peste gospodării.
Aflăm însă că s-a intervenit în timp util și, până aproape de miezul nopții, pericolul era înlăturat. Pompierii, împreună cu cei aproape 20 de jandarmi ai Școlii de Subofițeri din Fălticeni, ajutați de două utilaje puse la dispoziție de Comitetul local pentru situații de urgență și specialiști de la Sistemul de Gospodărire a Apelor, au reușit să acopere breșa din dig și să-l consolideze cu saci de nisip, piatră mare și arbori din pădurea obștii. În cursul nopții, digul a cedat din nou pe o lungime de 10 metri, iar militarii și civilii au luat-o de la capăt, reușind să țină situația sub control.
Imediat după prânz, prefectul Sorin Popescu a convocat Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, pentru a pregăti eventuale intervenții în alte puncte în care ar fi fost nevoie.

Gospodării și subsoluri inundate

După ora 14, sâmbătă, pompierii militari au reînnoit și retransmis către autoritățile locale avertizarea „cod galben” pentru mai multe localități din județ: Câmpulung Moldovenesc, Solca, Gura Humorului, Fălticeni, Suceava, Ostra, Siret, Rădăuți.
Tot după această oră, aflăm că au început să sune telefoanele la ISU, de la suceveni afectați de ploile abundente. Pompierii din Suceava au fost astfel nevoiți să intervină pentru evacuarea apei ce amenința să inunde o casă de pe strada Gheorghe Doja. Imediat după aceea, au fost chemați pe strada Viitorului, unde ploaia și colmatarea canalizării adunaseră apă de 1 metru înălțime în subsolul unei case. Următoarea intervenție a fost pe strada Măgurei, unde se umpluse de apă subsolul unui garaj.
Pompierii din Siret au intervenit cu motopompe pentru evacuarea apei dintr-un subsol de pe strada Alexandru cel Bun și din subsolul centralei termice a stadionului.
Începând cu ora 20, pompierii detașamentelor din Suceava și Fălticeni au lucrat toată noaptea de sâmbătă spre duminică, alți colegi schimbându-i dimineață, pentru a scoate apa ce intrase în trei gospodării din Boroaia.
O altă avertizare hidrologică intra în vigoare duminică, la ora 16, valabilă până ieri la ora 16, interval când ar fi fost posibilă creșterea debitelor, peste cotele de atenție, ale râurilor Suceava, Moldova și Bistrița și afluenților acestora. Până la ora închiderii ediției însă, nu se semnalase vreo problemă în aceste sectoare.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI