Criză și soluții

Cam de la finele deceniului al optulea al secolului trecut, România ceaușistă începea să învețe ce înseamnă criza. Vremurile s-au tot stricat, astfel că, la mijlocul deceniului următor, se punea, de exemplu, problema reducerii numărului de instituții de învățământ superior. Printre cele vizate era și Institutul Pedagogic de 3 ani din Suceava.

 

La vremea aceea, președintele consiliului județean sucevean era Traian Gârba. Inginer de meserie, de loc, mi se pare, de prin Oradea, ardelean deci, el se acomodase repede cu Bucovina (Cum o făcuseră deja numeroși intelectuali ardeleni – medici, medici veterinari, profesori, economiști, juriști, ingineri etc. – care, la repartițiile naționale organizate la terminarea studiilor universitare, în lipsa șansei de a se întoarce în Ardealul lor, alegeau repede, repede, Bucovina. Mulți au rămas definitiv aici, inclusiv în țintirime…!). Își apropiase în – câtă era posibilă – intimitatea sa, intelectuali ai locului, lăsându-se sfătuit și punând umărul cu puterea și influența pe care i le dădea funcția, la protejarea culturii într-o vreme în care aceasta părea să nu mai conteze.
Așadar, institutul se afla în pericol mortal, fiind amenințat cu comasarea cu Politehnica ieșeană (pentru că de învățământ umanist nici nu mai putea fi vorba. El va fi deja lichidat în 1988), rămânând doar cu statutul de „institut de subingineri”. Traian Gârba s-a zbătut să salveze ce mai rămăsese de salvat, astfel că la Suceava a rămas „în viață” un institut tehnic, care continua să pregătească absolvenți ai liceelor locului (și nu numai), niciodată însă ca… subingineri. Până la Revoluție, Suceava a pregătit doar promoții de ingineri.
Orice criză are și soluții.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: