Localnicii din Poiana Negri au început colectarea selectivă a deșeurilor

Asociația Tășuleasa Social și Coca-Cola HBC România au desfășurat în zona bazinului Negrișoara, județul Suceava, o campanie de informare în rândul localnicilor, prin care au încurajat colectarea selectivă a deșeurilor. Acțiunea a avut loc vineri, 7 mai a.c., în cadrul proiectului „Pașaportul Verde”, și a fost susținută de Ministerul Mediului și Pădurilor și Parcul Național Călimani.
 

În prima parte a zilei, 250 de angajați ai Coca-Cola HBC România, împreună cu voluntarii Tășuleasa Social, au adunat 2.000 de saci de deșeuri de pe malurile pârâului Negrișoara. Voluntarii, însoțiți de familiile lor, au venit din localitățile învecinate comunei Poiana Negri, dar și din orașe precum București, Ploiești, Craiova, Timișoara, Sibiu, Constanța, Râmnicu Vâlcea, Iași, Galați, Piatra Neamț, Cluj, Deva, Oradea și Chișinău. Ei au dat un exemplu localnicilor și au strâns gunoaiele de pe o porțiune de 12 kilometri a pârâului, iar deșeurile au fost colectate selectiv.
În aceeași zi, 50 de elevi de la liceul din Dorna Candreni, care au participat la un program de training susținut de Tășuleasa Social, au mers din casă în casă și le-au vorbit localnicilor despre efectele dezastruoase ale depozitării deșeurilor în natură. Ei au împărțit sătenilor din Poiana Negri saci pentru colectarea separată a plasticului, care vor fi predați ulterior unui colector local. Localnicii au primit și un calendar pe care sunt notate zilele în care se va face colectarea. De asemenea, ei au fost anunțați că în schimbul sacilor cu PET-uri și ambalaje reciclabile vor primi tichete însemnând valoarea plasticului colectat, prin care vor beneficia de reducerea taxei de salubrizare, mecanism realizat în colaborare cu autoritățile locale.
La finalul acțiunii, specialiștii de la Centrul de Excelență pentru Dezvoltare Durabilă au realizat o analiză a deșeurilor strânse de voluntari de pe malurile pârâului Negrișoara care a demonstrat că acestea provin din gospodăriile rurale. „Analiza de deșeuri ne-a arătat că plasticul (folii, bidoane, PET-uri) reprezintă principala sursă de poluare, iar colectarea selectivă în zonele rurale este singura soluție de protejare a apelor”, a declarat Laura Sgârcitu, specialist în programe comunitare la Coca-Cola HBC România. „A fost un extraordinar exercițiu de colaborare între colegii noștri, voluntarii Tășuleasa Social și reprezentanții Parcului Național Călimani. Reprezentanții comunității locale au înțeles valoarea inițiativei și s-au arătat dornici să susțină continuarea proiectului pe termen lung”.
Asociația Tășuleasa Social, care a încercat să dovedească în ultimii ani că acțiunile de ecologizare nu sunt suficiente, s-a concentrat pe partea educațională a proiectului. „Majoritatea râurilor de la noi din țară sunt folosite ca sisteme de salubrizare de către cei din zonele rurale, iar puterea voluntarilor de a aduna gunoaie este mult depășită”, a declarat Alin Uhlmann-Ușeriu, președinte Tășuleasa Social. „Este mai important ca 50 de elevi din zonă să le explice vecinilor și chiar familiilor lor care sunt consecințele aruncării gunoaielor în apă. Copiii sunt foarte eficienți atunci când au în responsabilitate să convingă pe cineva. Mai rămâne ca cei care au fost informați să ne ajute și să folosească sacii pentru colectarea plasticului. Inițiativa individuală este primul pas pentru a începe cu adevărat colectarea selectivă a deșeurilor”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI