Fum de țigară

I se poate reproșa celui ce scrie aceste rânduri că i s-au tocit simțurile dacă afirmă că nici roșia nu mai are gustul de altădată, nici halvaua, nici… țigara. Este tot mai greu să sesizez diferența, resimțită clar altă dată, dintre o țigară Kent și una Camel sau Dunhill. Așa că îmi este din ce în ce mai ușor să cred că, Dumnezeu știe de unde aduse, a-ceste țigări sunt în realitate otova, doar prezentarea comercială diferind. De altfel și egalizarea prețurilor lor poate duce gândul la o asemenea șmecherie. Același tutun, altă pălărie.
(Și) de aceea, e păcat de dat banii pe țigări.
 

(Cum nu mai fumez, mi-e ușor să dau sfaturi.) Dar țigările sunt în continuare cumpărate, zeci de mii de fumători servindu-și cu abnegație viciul. Partea bună ar fi măcar aceea că statul ia bani grei pe seama acestui viciu, bani investiți (oare?) în sănătatea nației. Numai că, deși statisticile n-ar dovedi că a scăzut considerabil numărul fumătorilor, vânzările scad continuu. Cele oficiale. Cresc însă în aceeași măsură vânzările traficanților de țigări. Cu cât sunt prinși tot mai mulți contrabandiști de țigări mărunți, cu atât crește ponderea activității marilor traficanți, niciodată prinși. Iar consecințele sunt, economicește vorbind, grave pentru stat: piere industria națională de profil, scad deci încasările din accize, impozit pe profit, CAS etc. vărsate de această industrie; crește numărul de șomeri, care trec în întreținerea statului; scad încasările de pe urma comercializării tutunului, ceea ce duce și la șomaj; obțin venituri uriașe contrabandiștii, care rămân pe piață oricât de active s-au arătat până acum imaculatele organe ale statului care păzesc această bostănărie.
La Cernăuți, un cartuș (10 pachete) de Kent costă 42 lei, care la Suceava se vinde cu 70 lei. În rafturile magazinelor același cartuș costă 100 lei. Puteți socoti singuri cât intră în buzunarele contrabandiștilor (și ale celor care-i protejează) și cât pierde statul. Destul ca să salveze de indexare sute de mii de pensii.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: