La nivelul județului Suceava

Cele mai multe angajări la stat s-au făcut în perioada 2004 – 2008

Numărul salariaților din administrația publică a crescut cu 50% în doar patru ani

Este o certitudine că statul le va tăia angajaților săi 25% din veniturile salariale. Am fi vrut să anticipăm, printre altele, și numărul exact al bugetarilor suceveni care vor avea de suferit începând cu 1 iunie, atunci când va intra în vigoare măsura anticriză anunțată de Președintele României, Traian Băsescu, însă nicio instituție a statului nu ne poate oferi deocamdată această informație.

 

La Suceava, și cifra celor care-și câștigă pâinea la stat a rămas o necunoscută, aceasta în condițiile în care numărul celor care lucrează în sectorul privat este atent monitorizat de instituții precum Inspectoratul Teritorial de Muncă sau Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă.
Potrivit directorului coordonator Stelian Ruscior, Direcția Județeană de Statistică Suceava monitorizează doar o parte dintre bugetari, mai exact pe cei care-și desfășoară activitatea în domenii precum administrație publică, sănătate și învățământ, numărul total al acestora depășind, în momentul de față, pragul de 27.000.
Din anuarele Direcției de Statistică am aflat că cele mai multe angajări la stat (ne referim strict la cele trei sectoare mai sus menționate) s-au făcut în perioada 2004-2008, iar cei mai mulți salariați la nivel de județ au fost angajați în sistemul administrației publice. Așadar, potrivit situațiilor întocmite de statisticieni, în anul 2002, în primăriile județului și instituțiile descentralizate ale statului, excluzându-le pe cele aflate în subordinea Ministerului Administrației și Internelor, erau înregistrați 3582 de angajați. În 2004, numărul acestora a ajuns la 3852, iar în anul 2008, la 5452. Altfel spus, în perioada 2002 – 2008 numărul salariaților din sectorul de administrație publică s-a majorat cu 52,2%.
O creștere de 23,27% a fost înregistrată și în ceea ce privește numărul celor care lucrează în sănătate și asistență socială. Potrivit statisticilor, în cele două sectoare activau în anul 2002 nu mai puțin de 7425 de bugetari. De remarcat însă că numărul lor a scăzut în anul 2004 la 7305 și a crescut în anul 2008 până la 9153.
Cea mai mică creștere a numărului de angajați a fost înregistrată în domeniul învățământ. Este vorba despre 3,9%. Dacă în anul 2002 numărul bugetarilor din învățământ era de 12.286, în 2008 cifra a ajuns la 12.766.

Guvernul va umbla la salariile de bază ale bugetarilor

Ca să materializeze măsura anticriză, privind diminuarea cu 25%, guvernul va fi nevoit să umble și la salariul de bază al bugetarilor. Spunem aceasta pentru că anul trecut mai marii țării au cam ras tot ce înseamnă sporuri cuvenite angajaților la stat, diminuând fondurile de salarii ale instituțiilor publice. Spre exemplu, pentru anul 2009, în bugetul aprobat de ordonatorul principal de credite (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) pentru Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Suceava, cheltuielile de personal au fost în procent de 81,5, comparativ cu cele pentru anul 2008.
Ca să se încadreze în cheltuielile de personal alocate de la ordonatorul principal de credite, CAS Suceava a luat o serie de măsuri, precum neacordarea sporurilor de complexitate pentru personalul din cadrul Compartimentului Audit Public Intern și cel al Biroului Control și Executare Silită, în cuantum de 25%, începând cu luna martie 2009; neacordarea sporului pentru Control financiar preventiv în cuantum de 25%, începând cu luna martie 2009; neacordarea indemnizației de conducere pentru președintele-director general al CAS Suceava (prin contract de management); neacordarea salariilor de merit în cuantum de 15%; neplata orelor suplimentare efectuate de angajații instituției, compensarea acestora făcându-se prin acordarea de timp liber; pentru lunile noiembrie și decembrie 2009, au fost acordate zile de concediu fără plată pentru toți angajații instituției, rezultând o diminuare de 15,5% lunar; indemnizațiile membrilor consiliului de administrație al CAS Suceava s-au redus de la 10% la 1%. De asemenea, în cursul anului 2009, cele 6 posturi vacante existente la nivelul instituției au fost blocate.
Casa de Asigurări de Sănătate nu este singura instituție care a tăiat sau diminuat sporurile angajaților ca să se poată încadra în fondul alocat de ordonatorul principal de credite. Situații similare întâlnim și la nivelul Casei de Pensii, unde conducerea a decis să nu mai acorde salariul de merit de 15%, să diminueze indemnizația de conducere și să renunțe la sporurile de confidențialitate (30%).
Cu siguranță că măsura de diminuare cu 25% a veniturilor salariale ale bugetarilor s-ar fi putut materializa acum, mai simplu, prin tăierea sporurilor. Cum guvernul a cam terminat, încă de anul trecut, tăierea sporurile angajaților săi, acum nu mai poate decât să le diminueze salariile de bază. Există și o veste bună, dacă poate fi numită așa: niciun bugetar nu va avea o leafă mai mică de 600 de lei, după aplicarea acestei măsuri anticriză, așa cum se întâmplă și în sectorul privat.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: