Pentru bolile retinei și ale nervului optic

O tehnologie nouă pentru un diagnostic de finețe la „Novaoptic”

O tehnologie nouă, de ultimă generație, este aplicată de circa o lună de zile la Clinica oftalmologică „Novaoptic” din Suceava, fiind vorba despre tomografia în coerență optică, care permite diagnosticarea cu exactitate a bolilor retinei și nervului optic.

 

dr. Cristina DAVID

„Este o tomografie în coerență optică care analizează ochiul în profunzimea lui și ne ajută să punem un diagnostic precis la nivelul retinei, în bolile retinei și ale nervului optic. Înainte era greu să punem pacientul pe drumuri pentru a face investigația asta, atunci când aveam o suspiciune. Noi avem o cazuistică bogată și descoperim frecvent afecțiuni ale retinei, de aceea aveam nevoie de o precizare exactă a diagnosticului, pe care acum o putem face cu această tomografie. Aparatul analizează strat cu strat structura retinei și vedem unde sunt aspecte anormale; am descoperit aspecte foarte interesante pe care cu celelalte metode de examinare nu le vedeam. Tomograful este foarte util persoanelor cu diabet, care au retinopatie diabetică, putem ști care este stadiul bolii și ce tratament este indicat, dar și celor cu edem macular, adică îngroșarea retinei în zona centrală. Acest edem macular se diagnostichează foarte bine cu tehnologia aceasta. În funcție de aceasta orientăm tratamentul, putem face tratament cu laser, pentru fotocoagularea retinei, sau injecție care se injectează în globul ocular, care acționează mult mai bine decât dacă ar lua tablete”, a precizat dr. Cristina David.

„E important să le dăm o șansă acestor persoane”

O altă afecțiune gravă care poate fi descoperită prin tomografia în coerență optică, frecvent întâlnită la persoanele peste 65 de ani, este degenerescența maculară legată de vârstă.
„Investigația aceasta ne ajută să stabilim gravitatea bolii, stadiul bolii, să vizualizăm leziunile și, în funcție de aceasta, să identificăm tratamentul. Și în degenerescența maculară sunt forme care răspund bine la tratamentul cu injecții intravitreene. E important să le dăm o șansă acestor persoane, să facă tratamentul acesta și să stopăm evoluția bolii, fiindcă ea nu se vindecă, dar poate stagna. De asemenea, facem tomografia nervului optic și cel mai mult beneficiază pacienții cu glaucom, pentru că investigația ne ajută să depistăm precoce boala atunci când avem o suspiciune că e glaucom, pentru a fi siguri”.
Tomograful cuprinde o bază de date despre 350 de ochi ai unor pacienți normali, din toată lumea, cu care sunt comparate datele obținute prin tomografiere de la pacienții investigați la clinica suceveană: „E bine să știm dacă pacientul nostru se încadrează în normal sau nu, aparatul compară cu baza de date, care e utilă, fiindcă în momentul când facem investigația știm sigur dacă suntem în zona de normal sau în zona patologică”.

„La ora aceasta pot să spun că avem aparatura completă de diagnostic”

Înainte de tomograf, analiza retinei și a nervului optic se realiza prin fotografiere digitală, fotografiile fiind păstrate într-o bază de date necesară pentru a observa evoluția bolii unor pacienți: „Fotografia e bidimensională, însă ne dă o anumită imagine, pe când prin tomografie putem străbate retina, putem vedea straturile ei ca într-o structură anatomică. Vedem strat cu strat și la fiecare nivel observăm dacă arhitectura retinei este corectă sau perturbată”.
Această tehnologie a apărut, la nivel mondial, în 2002, dar de atunci s-a tot perfecționat în ce privește „tipul de scanare și de soft”. Tomografia durează 30-45 de minute și am fost asigurați că este o metodă non-invazivă, non-contact, nu este periculoasă, nu deranjează calitatea vederii. Costă 150 de lei, dar „nu e o investiție care se face toată ziua, ci la 6 luni sau un an”.
„La ora aceasta pot să spun că avem aparatura completă de diagnostic. Era o mare dorință de a avea acest aparat pentru a înțelege mai bine și a diagnostica corect bolile retinei și ale nervului optic. De câteva săptămâni avem satisfacția că descoperim lucruri pe care altfel nu le putem decât bănui”, a conchis dr. Cristina David.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: