Kaufland – amendă pentru abateri de la normele privind protecția consumatorilor

CJPC a găsit în hipermarketul sucevean pulpe de pui cu spate ce aveau un preț la raft și altul la casă și o ofertă promoțională de șampoane reduse 50% și nu prea

 

Parte din luna martie și luna aprilie au fost perioadele de control la produsele alimentare efectuate de comisarii de protecția a consumatorilor din Suceava.
Atât înainte de Paști, cât și după, au fost verificate hipermarketurile, supermarketurile și rețele de magazine din localități din județ și cu intenția de a se vedea dacă agenții economici avertizați în martie pentru diferite abateri le-au corectat ulterior. Controalele CJPC Suceava au constatat neconformități privind cantitățile trecute de producători pe ambalajele produselor față de masa lor reală. Au constatat de asemenea nereguli privind etichetarea produselor, au identificat mărfuri cu abateri de calitate (modificări organoleptice, valabilitate depășită), precum și practici comerciale înșelătoare, ce contravin Legii 363-2007.
La Kaufland, de exemplu, comisarii au avut ceva de lucru. Ei au identificat aici pulpele de pui cu spate care aveau afișat la raft un preț, iar altul la casa de marcat. Tot la Kaufland s-a constatat că o ofertă promoțională la șampon cu 50% reducere, nu era chiar de 50%. Comparând prețul unitar al produsului cu cel al ofertei de două flacoane, s-a constatat că reducerea de jumătate de preț era valabilă doar pentru unul dintre flacoane. Pentru toate abaterile găsite în acest hipermarket, CJPC a aplicat o amendă de 6000 de lei.
SC Rewe Romania SRL, PL Câmpulung Moldovenesc, a fost sancționată cu 3000 de lei pentru că, expunând pe același raft produse lactate cu înlocuitori de produse lactate, a indus în eroare cumpărătorii. „S-au identificat, la raioanele de produse lactate ambalate, produse alimentare tartinabile pe bază de grăsimi vegetale, înlocuitori de brânză, sub formă feliată sau calup, asemănătoare brânzei topite, produse pe bază de cazeină și grăsimi vegetale alături de sortimente de brânză de vacă, oaie etc. Înlocuitorii erau expuși alături de produse lactate, cu afișarea numai a denumirii comerciale, fără informații privind natura lor”, a detaliat Elena Oanea, șeful CJPC Suceava.
Consumatorii sunt avertizați să deschidă bine ochii atunci când fac cumpărături. Să fie atenți la ambalajul produselor, să nu cumpere marfă cu ambalajul deteriorat, pentru că nu se știe ce vor găsi înăuntru, să fie atenți cum și unde a fost depozitat produsul, la termenul lui de valabilitate, să citească bine eticheta acestuia și să nu plece de la magazin fără bonul de casă în caz că vor avea ceva de reclamat la CJPC în legătură cu cele achiziționate.
Amenzile aplicate de CJPC în urma controalelor din martie și aprilie s-au ridicat la aproape 80.000 de lei, mărfuri de circa 6000 de lei fiind scoase de la comercializare ca neconforme.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI