Ilustrată din Stroiești

„Poate o să credeți că sunt nostalgic al timpurilor trecute…”, se apără, într-o scrisoare trimisă nu de mult ziarului, Vichentie Trușcan din Stroiești, semnând în calitate de pensionar (însă cu adaosul că, odinioară, a fost, vreme de mai bine de 3 decenii, primar și secretar al comunei). Se apără astfel, evocând o vreme când în comuna respectivă, la 3 sate, lucrau 3 ingineri agronomi, un inginer zootehnist, 2 medici veterinari și 7 tehnicieni agronomi și veterinari, pentru a lansa întrebarea: „Unde ne sunt specialiștii de altădată din agricultură și zootehnie?”.

 

L.D. CLEMENT

Dar dl Trușcan știe, de fapt, răspunsul; sau o parte din el. Specialiștii invocați au fost „disponibilizați” pe rând, rămânând… disponibili doar un medic și un tehnician veterinar. Altfel, tabloul… agricol care ni se descrie e cât se poate de explicit: oamenii n-ar ști când să semene, să îngrașe țărâna, cum și cu ce să ucidă dăunătorii…, n-au de niciunde sprijin pentru a-și vinde produsele, atâtea câte sunt, sărăcesc pe zi pe trece, chiar și cu ajutorul „unor samsari” (ex.: care cumpără vite „după ochi”, nu după cântar). Ca urmare, aflăm, „mulți fermieri” lucrează numai o parte din terenuri (celelalte sunt lăsate „la odihnă”). O „poză” edificatoare s-ar putea face la ieșirea din comună spre Șcheia: unde odinioară erau culturi, acum se răsfață splendide exemplare de spini și stuf. Și se arată amărât omul, că se vorbește „despre toate”, dar despre problema care îl doare și pe el (și pe care îndrăznește să o considere „cea mai importantă”!) se vorbește „prea puțin sau deloc”. Parcă l-aș contrazice pe dl Trușcan: se vorbeșteeee!!! Spinii și stuful poartă însă toată vina. Că n-au urechi s-audă!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: