O nouă filială a Forumului Montan din România

Continuându-și ascendența, după inițiativele din județele Vrancea și Sibiu, cu ajutorul Prefecturii și Consiliului Județean Neamț, Forumul Montan din România a marcat, joi, 15 aprilie 2010, momentul de înființare a Filialei Neamț a FMR.

 

Reuniunea s-a desfășurat în atmosfera spirituală conferită de Centrul Pastoral al Mănăstirii Durău, în prezența a circa 100 participanți, între care primarii celor 26 localități montane ale județului Neamț, reprezentanți ai asociațiilor agricultorilor de munte și ai altor ONG-uri, cadre didactice, specialiști ai agrozootehniei și silviculturii, ai IMM-urilor, cercetători de prestigiu, reprezentanți ai Bisericii, crescători de animale, precum și membri ai Consiliului Director al FMR. Au luat parte și prefectul județului Neamț, dl Mihai Archip, care, conform H.G. nr. 318/ 2003, este și președintele Comitetului Județean al Muntelui Neamț, vicepreședintele Consiliului Județean Neamț, dl Valerian Percă, precum și președintele Forumului Montan din România, dl prof. dr. Radu Rey.
Timp de 3 ore au avut loc dezbateri intense, caracterizate de un remarcabil simț de responsabilitate, cu privire la starea muntelui, sub aspect economic, social, cultural și de mediu, evidențiindu-se situația gravă din agrozootehnia montană, adâncirea stării de sărăcie a marii majorități a populației satelor de munte, reducerea alarmantă a efectivelor de animale, degradarea pășunilor și fânețelor, îmbătrânirea populației rurale active și sensibila problemă a exodului îngrijorător al tinerilor spre orașe și străinătate, cu abandon agricol definitiv și efecte negative majore privind asigurarea continuității tradițiilor economice și culturale.
Președintele FMR, dl Radu Rey, a trecut în revistă realitățile din zona montană, cauzele și efectele crizei economice, starea comparativă cu alte țări cu munți din Uniunea Europeană, erori și soluții de corectare a insuficiențelor de adaptare ale sistemului de învățământ din ruralul montan, eforturile ce se depun de către FMR și modalitățile complexe prin care se poate ameliora situația actuală din satele de munte, necesități de ordin legislativ, eforturile ce devin urgent necesare în cadrul unei „politici montane distincte” și rolul societății civile montane în colaborarea cu Guvernul pentru asigurarea protejării valorilor naționale și umane din ruralul montan și intrarea pe un trend al dezvoltării durabile în specific montan.
În luările de cuvânt, membrii Consiliului Director al FMR – dl dr. ing. ec. Avram Crăciun – prim-vicepreședinte, dl dr. ing. Dănuț Gîțan – vicepreședinte FMR și vicepreședinte al organizației internaționale Euromontana, dl conf. dr. arh. Gheorghe Ionașcu și dl prof. ing. Faoro Beniamino, președintele Uniunii Camerelor Experților Europeni pentru România și Bulgaria, dl ing. Ioan Agapi, prof. univ. dr. Corneliu Bucur – au abordat cu competență o paletă largă de aspecte specifice ruralului montan și conjuncturilor economice actuale și experiența dobândită de FMR, în mod realist și în linie încurajatoare, dar cu participarea și eforturile mai ales ale societății montane, care trebuie să învețe să lupte democratic pentru interesele sale.
În partea a doua a reuniunii, a avut loc Adunarea Generală de constituire a Filialei Neamț a Forumului Montan din România, cu un număr de 48 membri fondatori. Președinte al filialei a fost ales dl dr. ec. Lazăr Latu. Au mai fost aleși 12 membri ai Consiliului Director, cu competențe în domenii specifice pentru ruralul montan și cu asigurarea caracterului apolitic al organizației, sub deviza: „Suntem cu toții munteni și facem împreună politică montană”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI