Piața, la două capete

…Într-un fel sau altul, cu toții suntem în relație cu ea. Fie că ne târguim pentru o legătură de leuștean sau de ridichi, fie că, la hipermarket, nu ne mai târguim pentru (așa cum sunau câteva oferte de la finele săptămânii) mere și cartofi din Polonia, varză din Macedonia, nuci întregi în coajă din SUA (!), usturoi din Turcia, ceapă din Bulgaria etc. Cum era de așteptat, ipoteza unei interdicții aplicate țăranilor (fără ghilimele și cu) de a-și mai vinde produsele la piață dacă nu cotizează la Fisc a fost primită cu suficiente proteste. Unii au spus că o astfel de măsură „nepopulară” (evitată, credem, vreme de 20 de ani, numai din rațiuni electorale) ar fi fiind de natură a-i aduce (dacă destui dintre ei, țăranii… tradiționali, nu vor fi fiind deja, din atâtea alte motive) „la sapă de lemn”.

 

L.D. CLEMENT

L.D. CLEMENT

Dar n-ar trebui scăpată din vedere nici întrebarea: Câți țărani din cei vechi (adică nu fermieri cu firme, asociații sau, eventual, iată, înregistrați ca PF) au mai ajuns să-și vândă (la negrrruu!!!), în acești ani, produsele în piață? Poate doar câțiva, din fiecare din satele megieșe orașelor mai răsărite. „Impozitarea agriculturii de subzistență” duce la „sărăcirea țăranului”, clama, deunăzi (și nu era singurul din „breaslă”), președintele unei federații agricole, jumi’ sindicale, juma’ comerciale. O hi hiind și așa cum zice ’mnealui, numai că nu tocmai despre „agricultura de subzistență” ar fi fost vorba, ci mai curând despre un anume negoț. Iar când e vorba despre negoț, cum să-l mai amăgești (dacă tot iei apărare „țăranului”) pe cel care vinde nasturi, care a fost dintotdeauna în grija Fiscului? El nu-i tot om? Dar poate că-n chestiune, fie că ar fi vorba de băbuța cu ouăle pe năframă, fie că e în discuție micul… angrosist de legume și fructe, până la urmă va veni cu propriile reglementări practica. Parcă ce, e așa de greu să dai un bon la 50 de mușterii? Ce, în taxi sau maxi capeți bon? La frizerie, la… capeți?!

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: