Ținând cont de numărul participanților

Bursa locurilor de muncă, cel mai așteptat eveniment al anului

În municipiul Suceava 3,5 șomeri și-au disputat un singur loc de muncă > Militarii recrutează, dar nu angajează
În contextul crizei economice și al numărului tot mai mare de disponibilizări, Bursa locurilor de muncă a fost, ieri, fără îndoială, cel mai așteptat eveniment al anului. Altfel n-au explicație cozile, parcă interminabile, de șomeri, formate ieri la ușile Casei de Cultură a Sindicatelor din Suceava, instituție care a găzduit această acțiunea organizată, la fel ca în anii precedenți, de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă Suceava (AJOFM).
 


Anul acesta, la Suceava, Bursa locurilor de muncă a adunat sub același acoperiș 40 de angajatori, cu 10 mai mulți față de anul trecut, care au pus la dispoziția șomerilor din municipiu și din localitățile limitrofe nu mai puțin de 350 de locuri de muncă.
Chiar dacă reprezentanții conducerii AJOFM apreciază că piața locurilor de muncă ar da semne de redresare, oferta angajatorilor este în continuare săracă în comparație cu numărul celor aflați în căutarea unui loc de muncă. Aceasta în contextul în care numărul șomerilor care s-au prezentat la bursă, doar în municipiul Suceava, depășește 1250. Altfel spus, 3,5 șomeri și-au disputat un singur loc de muncă.

Șomeri fără fițe și pretenții

Șomerii și-au făcut apariția la Casa de Cultură în jurul orei 9,30, cu circa jumătate de oră înainte de deschiderea oficială a bursei, s-au poziționat ciorchine în fața celor două căi de acces în holul clădirii, fiind supravegheați în permanență de lucrătorii unei firme de pază. „Pentru o mai bună desfășurare a acțiunii”, șomerii au intrat în Casa de Cultură în grupuri de câte 10 și au studiat ofertele angajatorilor, nu înainte însă de a completa un chestionar al AJOFM.
Demn de menționat este și faptul că șomerii au mai lăsat din fițe și pretenții, arătându-se dispuși să muncească pe bani mai puțini. Concret, dacă în anii precedenți cei care se aflau în căutarea unui loc de muncă le spuneau angajatorilor de la bursă că nu s-ar ridica din pat pentru un salariu de 1000 de lei, ei bine, acum, unii dintre ei sunt dispuși să se angajeze și pentru 700 de lei. „Nu mai am pretenții. Mă chinuiesc să-mi găsesc un loc de muncă din toamna anului trecut. Am datorii la toți cunoscuții, pe care intenționez să le plătesc. Am copii acasă și doar soția muncește. Sunt dispus să mă angajez și pentru 700 de lei pe lună. Măcar până îmi găsesc ceva mai bine plătit”, ne-a mărturisit Liviu Ș., în vârstă de 36 de ani.

Armata recrutează astăzi și angajează după deblocarea posturilor de către stat

Cu toate că cele mai multe locuri de muncă au fost oferite de angajatori în domeniile construcții, restaurante și confecții, de departe cel mai vizitat „stand” de la bursă a fost cel amenajat de reprezentanții Centrului Militar. Indiferent de sex, în special tinerii s-au îngrămădit să afle cum pot să devină militari de profesie și să dobândească, astfel, pe lângă un loc de muncă stabil, și o locuință.
„Oferim o oportunitate de angajare atât absolvenților de liceu, cât și celor cu studii superioare, evident după urmarea unei școlarizări gratuite”, ne-a declarat maiorul Semniuc Vasile, ofițer din cadrul Biroului Informare-Recrutare al Centrului Militar Suceava. El ne-a explicat că Ministerul Apărării ar putea recruta circa 2000 de tineri din întreaga țară. Cei care vor alege să-și construiască o carieră militară vor avea salarii decente, întrucât un soldat aflat la început de drum câștigă lunar minimum 1100 de lei, sumă la care se mai adaugă și o compensație de chirie.
Interesant este faptul că, în contextul crizei economice, statul nu face încă angajări nici măcar în cadrul armatei. Așadar, credem că deocamdată reprezentanții Centrului Militar nu fac decât recrutări, pentru că angajări vor putea efectua doar după ce statul le va da undă verde și va debloca posturile.

Disponibilizați după 26 de ani de muncă

Greu le este tinerilor șomeri să-și găsească un loc de muncă, însă parcă mai greu le este celor care au depășit vârsta de 40 de ani. Cel puțin așa simte Rahila Șteopoaie, în vârstă de 46 de ani, care a venit la bursă ca să-și găsească serviciu în domeniul prelucrării lemnului. Femeia ne-a mărturisit că anul trecut a fost disponibilizată de la „Mobstrat”, societatea unde a lucrat timp de 26 de ani. „Mai am două luni și rămân fără ajutorul de șomaj. Trebuie să-mi găsesc urgent un loc de muncă, pentru că nu are cine să mă întrețină”, ne-a spus ea.
O soartă similară a avut și Viorica Ș., în vârstă de 47 de ani, care a rămas fără serviciu după 25 de ani de muncă. „Am fost inspector la

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: