Sindicatele au ieșit din… cuvântul generalului:

Toți elevii vor sta azi acasă !

Astăzi este grevă în mai toate școlile județului, elevii fiind anunțați de ieri să nu vină la cursuri, deși șeful IȘJ Suceava declarase marți că ei ar trebui să fie în clase, sub supravegherea unor dascăli. Totodată, în 37 din cele 39 unități liceale ale județului nu are loc astăzi proba de evaluare a competențelor digitale de la bacalaureat, care se desfășoară în perioada 19-29 aprilie, ea fiind reprogramată pentru altă zi.

 

Excepție fac Grupul Școlar Liteni, unde profesorii implicați în probă vor fi prezenți la școală, și Liceul “Ion Luca” Vatra Dornei, ale cărui cadre didactice nu aparțin de vreun sindicat.
Liderul Sindicatului Județean “Spiru Haret” Suceava, prof. Constantin Cernica, ne-a declarat ieri că în școli va fi prezent personalul nedidactic, care va asigura prezența unei treimi din efectiv, așa cum cere legea, dar și un reprezentant al sindicatului.
“Școlile vor fi închise și elevii nu vor fi la cursuri. Vor fi prezenți în școală liderul de sindicat și personalul nedidactic, acesta nefiind prins în grevă, deoarece este vorba de Legea învățământului. La grădinițe probabil vor fi prezente și educatoarele, fiindcă e posibil ca părinții să-și trimită copiii, neavând cu cine să-i lase, și trebuie să-i supravegheze cineva”.
Fac grevă de o zi și aproape toate școlile din zona Rădăuți, fiind vorba de 60 de grupe sindicale care aparțin de Sindicatul Liber și Independent “Bucovina”. “Excepție fac școlile cu program de internat, Școala Specială Bivolărie și cea de la Rădăuți, precum și grădinițele cu program prelungit, datorită specificului muncii, fiindcă nu se pot trimite copiii acasă. În niciun liceu din zona noastră nu are loc proba de evaluare a competențelor digitale, aceasta fiind reprogramată în altă zi. Am făcut recomandarea ca elevii să fie informați de azi (n.r. miercuri) să stea acasă. În școli vor fi prezenți liderul și un nucleu de sindicat. Toate grupele noastre au subscris pentru grevă”.
De Uniunea Județeană a Sindicatelor din Învățământ, Sport, Cultură și Protecția Copilului „Pro-Educația” Suceava aparțin cadrele didactice din 20 de școli și toate vor fi în grevă. Doar la Centrul Școlar de Educație Incluzivă din Gura Humorului, unde sunt copii interni din tot județul, o treime din profesori vor supraveghea elevii la clase, ne-a precizat liderul acestui sindicat, Traian Pădureț. “În școli vor fi prezenți profesorii și nu vor fi elevii, ei fiind anunțați să nu vină la școală”, a spus dl Pădureț.
Reamintim că Sindicatul “Spiru Haret” Suceava numără 8500 de membri, Sindicatul Învățământ “Bucovina” Rădăuți are 2635, ambele aparținând de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ. Uniunea Județeană a Sindicatelor “Pro Educația” FEN Suceava are 780 de membri de sindicat și aparține de Federația Educației Naționale (FEN).
Principala nemulțumire a dascălilor este legată de proiectul Legii educației, aprobat recent de guvern, la care se adaugă Legea salarizării unitare.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: