Capcana anonimului

În amiaza zilei de 15 aprilie am primit pe adresa redacției un e-mail care nu a ajuns, probabil, și pe adresa DNA, chiar dacă prea seamănă a delațiune.

 

Un inginer pe nume Horia George, fost angajat al SC ERG TERMROM S.A. Galați, firmă ce execută lucrări din cadrul programului ISPA de alimentare cu apă a Sucevei, reclamă grave abuzuri atât ale conducerii firmei executante, cât mai ales ale reprezentantului ISPA: utilizarea de materiale, utilaje și mașini ale firmei gălățene la casa în construcție a reprezentantului, lucrări de mântuială la obiectivele executate, un autoturism cedat de firmă reprezentantului și altele ce ar urma să fie descoperite în urma unei anchete.
Considerând Primăria beneficiară a lucrărilor, l-am întrebat pe dl primar Ion Lungu dacă are știre despre asemenea isprăvi și dacă Primăria va purcede la o anchetă. Dl Ion Lungu a fost ironic: „Chiar luați în seamă asemenea tâmpenii primite pe mail?!”. Și ne-a trimis la beneficiarul din contract: ACET. Nu ne-a picat bine ironia primarului, pentru că principiul publicației noastre este să luăm în seamă orice reclamație. Dar, cum tot greșisem „andrisantul”, am înghițit-o.
La ACET, directorul Ștefan Groza, abordat telefonic, rămâne mut. „Nu cred, îngaimă el. Mie nu mi-a ajuns așa ceva la ureche, iar chestiile reclamate sunt lucruri care se fac la vedere, e greu să nu le aflăm noi și să le afle doar reclamantul ăla de la Galați. Am să verific însă imediat (era după-amiază pe la ora 16 – n. red.). Vă rog, însă, să redirecționați mail-ul și către noi”. După aproximativ o oră, ne-a sunat din nou directorul Groza ca să ne spună că a aflat de la Galați că mail-ul nu este semnat de Horia George, că adresa sa nu conține și grupul de cifre „89”, ceea ce înseamnă că cineva a încercat să-i copie adresa, ca să lase impresia că H.G. e reclamantul. După alte câteva ore, seara deja, ne-a sunat directorul firmei gălățene, care ne-a rugat să nu publicăm nimic până a doua zi, când ne va trimite declarația „reclamantului”. „Vă rog să zăboviți mai întâi pentru că un articol denigrator la adresa execuției unui program european poate avea consecințe grave pentru program, căci europenii nu se joacă. Cu siguranță se va face o anchetă serioasă în legătură cu cele reclamate și – dacă nu se confirmă și eu cred că nu – cu cel care ne pune astfel în situație foarte dificilă față de finanțator. Iar, în al doilea rând, vă întreb dacă e posibil ca Horia George să reclame firma de la care, e drept, a plecat, dar la care încă lucrează soția sa?…”.
A doua zi am primit pe e-mail declarația „reclamantului”, pe care o reproducem în facsimil. Ni s-a promis că vom obține și rezultatele anchetei pe care o face consultantul proiectului sucevean.
…De ce am publicat toată întâmplarea? Pentru că delațiunea este de multe ori o nerușinată minciună. În cazul nostru, dacă nu în legătură cu cele reclamate, cu siguranță în legătură cu lașul care se ascunde după cifrele 8 și 9. Încă o dată, românul nu se dezminte: dacă te poate duce de nas, bucuria lui.
Dar n-am publicat aceste rânduri pentru a-i da satisfacție primarului Ion Lungu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI