„Într-un climat de presiune tot mai accentuată asupra bugetelor naționale”

Aplicarea rapidă a proiectelor europene reprezintă o șansă pentru ieșirea din criză

 

Simplificarea procedurilor de alocare a fondurilor europene constituie o condiție obligatorie pentru ieșirea din criză, este de părere europarlamentarul PD-L de Suceava Petru Luhan, membru în Comisia pentru Dezvoltare Regională a Parlamentului European. Potrivit lui, Comisia Europeană a publicat recent Raportul strategic pentru anul 2010 privind punerea în aplicare a programelor pentru perioada 2007-2013, ce urmează să fie supus dezbaterii Parlamentului European și care cuprinde informații despre programele aflate „în stadii timpurii de finanțare pe teren”.
Conform raportului, România se află alături de alte state ce au identificat ca principale obstacole de sistem “distribuția neclară a sarcinilor la nivel național, experiența insuficientă, lipsa capacității administrative atât la nivelul autorităților de gestionare, cât și la cel al beneficiarilor și procesele de reorganizare internă a administrațiilor publice”. „Este destul de devreme să spunem că un stat sau altul va avea probleme în a utiliza fondurile structurale și de coeziune alocate. În același timp, notăm că între dificultățile menționate de Comisia Europeană se află aspecte care trebuie să fie luate în calcul imediat la nivel național, pentru a fi identificate cât mai curând posibil soluții. Depinde în primul rând de fiecare stat membru cum va înțelege să folosească aceste fonduri în actuala perioadă de criză și cât de mulți bani vor fi absorbiți”, a declarat Petru Luhan.
Europarlamentarul consideră că este normal ca începutul implementării politicii de coeziune să fie greoi în statele care au devenit de scurt timp membre ale Uniunii Europene. „Este o situație comparabilă cu cea a altor state care au intrat mai devreme decât România sau Bulgaria în Uniunea Europeană. Cele două state se înscriu într-un parcurs pe care l-a avut fiecare nou stat membru, în prima perioadă de programare, respectiv 2007 – 2013. Desigur că, nevoile fiind extrem de mari, pare că sistemul se miș-că extraordinar de încet, însă, după cum se știe, statele mem-bre sunt pe deplin angajate în eficientizarea sistemului de implementare a programelor finanțate din fondurile structurale și de coeziune”.
Luhan a arătat că, săptămâna aceasta, la Strasbourg, va fi votat Raportul referitor la modificarea Regulamentului (CE) nr. 1083/2006 cu privire la anumite dispoziții generale privind Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul Social European și Fondul de Coeziune în ceea ce privește simplificarea anumitor cerințe și anumitor dispoziții referitoare la gestiunea financiară. El a reamintit că și Comisia Europeană, în baza Planului de Redresare Economică, a făcut o serie de demersuri pentru susținerea unui ritm accelerat de implementare a programelor, iar avansurile suplimentare în anul 2009, în valoare de 6,25 miliarde euro, au avut în vedere o creștere a prefinanțării și o accelerare a investițiilor. „Statele membre trebuie însă să depună eforturi pentru a pune în aplicare rapid proiectele deja selectate, să accelereze selectarea de proiecte de calitate și să se asigure că, într-un climat de presiune tot mai ridicată asupra bugetelor naționale, se disponibilizează cofinanțarea națională necesară pentru finanțarea investițiilor aprobate, astfel încât resursele bugetare să fie mobilizate pe deplin, așa cum este precizat în raport”, a mai spus eurodeputatul democrat-liberal.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI