Centrul privat de dializă de la Suceava:

Un vis împlinit și „un pas înainte”

Interviu cu șeful centrului, dr. MIHAI ARDELEANU

Unul dintre cele mai mari și moderne centre de dializă din Moldova va fi inaugurat în curând, la Suceava, după mai puțin de un an de la începerea lucrărilor de construcție.
Este vorba despre clădirea ridicată în curtea Spitalului Județean de Urgență Suceava, pe circa 2000 mp, investiție a firmei Fresenius NephroCare, cu care centrul de dializă actual de la Spitalul Județean colaborează de ani de zile.
Clădirea are trei niveluri – demisol, parter și etaj. La demisol vor funcționa compartimentele administrative, la parter – sălile de așteptare, saloanele de dializă, cabinetele de consultație și o mică sală de consiliu, iar la etaj vor fi saloanele și cabinetele doctorilor. În noul centru, vor putea fi dializați zilnic, deodată, 120 de bolnavi. Construcția propriu-zisă n-a durat decât un an, dar visul ca Suceava să aibă un astfel de centru durează de mult mai de mult, ne-a spus dr. Mihai Ardeleanu, șeful Secției Nefrologie de la Spitalul Județean Suceava, cel care va conduce și centrul.

 

dr. MIHAI ARDELEANU

„În forul meu interior mi-am spus că așa ceva trebuie să aibă și Suceava”

– Cum a apărut ideea înființării acestui centru, cine a avut inițiativa?
– După începerea activității de hemodializă la Suceava, în 1994, în luna noiembrie, faptul că în primul an a crescut foarte mult numărul de bolnavi ne-a făcut să ne gândim că Centrul de dializă abia amenajat în Spitalul Județean va deveni insuficient în scurt timp. În 1997 am avut șansa unui curs de perfecționare în Germania, la Nurenberg, iar acolo am văzut un centru de dializă făcut de nemți, cu aparatura nemțească, cu tehnologie germană, în apropierea imediată a spitalului de acolo, și în forul meu interior mi-am spus că așa ceva trebuie să aibă și Suceava, la un moment dat: un centru de dializă mare, modern, de sine stătător, dar conexat cât mai mult cu un spital de urgență, pentru eventualele probleme care pot apărea în îngrijirea bolnavilor. În 1997 a apărut și proiectul în mintea mea, dar a trebuit să treacă atât de mulți ani pentru că nu erau condițiile materiale de a se rezolva așa ceva. După 2004, când s-a creat cadrul legal, legislația pentru privatizarea Centrului de dializă, am început demersurile pe lângă Consiliul Județean, iar în 2007 s-a realizat concesionarea unei suprafețe de teren în curtea spitalului. Sigur că, până s-a definitivat proiectul, până s-a deschis linia de investiții a mai trecut încă un an și ceva, astfel încât noi, pe 11 mai, anul trecut, am demarat lucrarea fizic, cu o firmă de construcții din Suceava, și suntem bucuroși că, acum, la mai puțin de un an de la demararea lucrării, Centrul de dializă este pe picioare, este utilat, gata să primească pacienții pentru serviciile de dializă.
– Cum a început colaborarea cu firma Fresenius?
– Colaborarea cu firma Fresenius s-a început întâmplător, tot în 1997, iar în decursul acestei colaborări de 12 ani mi-am dat seama că e un partener serios, un partener care poate oferi o gamă completă de servicii de dializă pentru pacienți, pentru personalul medical și pentru instruirea medicilor. Și atunci mi-am dat seama că ei oferă nu numai aparate de dializă, nu numai consumabilele de dializă de cea mai bună calitate, nu numai stația de apă de dializă, ci și instruirea personalului, medicamentele adjuvante folosite în dializă și toată logistica necesară unei unități de dializă care să fie absolut independentă din toate punctele de vedere.
– Toată finanțarea vine de la Fresenius?
– Da, toată finanțarea vine de la Fresenius și este o finanțare consistentă, de 2,5 milioane de euro.
– Câte centre de asemenea talie mai există în Moldova, în țară?
– În Moldova mai sunt încă două centre, este centrul de la Iași, de la Spitalul „Parhon”, ca-re, de fapt, este mai mare ca al nostru, și este și normal, fiind centru universitar, și centrul de la Bacău, care are aceeași mărime ca și centrul nostru de dializă. Iar în țară, centre Fresenius mai sunt încă vreo 8, la București – la Spitalul „Carol Davilla”, la Constanța, la Satu Mare și în alte locuri.

„Putem preveni o acutizare, o nenorocire și este nevoie de centru cu atât mai mult”

– În ce sistem va funcționa noul centru?
– Va fi în sistem privat, în subcontract cu Casa de Asigurări de Sănătate Suceava.
– Ce înseamnă exact aceasta?
– Înseamnă că pacientul beneficiază în continuare de dializă…
– Gratuit?
– Sigur că da, numai că va beneficia de condiții mai bune, atât de cazare, pe perioada dializei, cât și de vestiare, grupuri sanitare, de servire a mesei. Și până acum spitalul le asigura masa, dar din bugetul spitalului. Acum se va face contract cu o firmă de catering. Analizele se vor efectua mai frecvent, se va face contract cu un laborator de analize.
– Știu că avem destui bolnavi la Suceava care au nevoie de dializă, plus că apar mereu cazuri de urgență, iar unele vor deveni cronice, deci înțeleg că va fi un centru foarte util pentru Suceava…
– Este foarte util pentru Suceava, în condițiile în care populația circulă, merge în străinătate, vede alte centre de dializă. Noi rămăsesem acum cantonați într-o zonă a spitalului în care nu ne mai puteam dezvolta. Deși conducerea spitalului și conducerea firmei Fresenius au făcut toate eforturile pentru a crea condiții cât mai bune bolnavilor, din cauza înghesuielii cauzate de lipsa de spațiu bolnavii nu aveau vestiar, nu aveau grup sanitar, sala de așteptare era în holul centrului de dializă, care era blocat – deci nu erau condiții proprii desfășurării unei activități la nivelul anului și al pretențiilor pe care le au pacienții, pretenții îndreptățite. Și, atunci, sigur că trebuia făcut un pas înainte… Ca să muți alte secții ca să faci tot dializă nu se poate, pentru că toate secțiile sunt necesare și la fel de utile. Iar atunci locația aceasta în curtea spitalului, de sine stătătoare, dar în același timp legată de spital, era cea mai logică și mai bună soluție.
– Care este situația…? Numărul bolnavilor care au nevoie de dializă este în creștere?
– Sigur că da. Din păcate, cazurile cresc atât ca adresabilitate în fazele de predializă, cât și în faza care necesită direct intrarea pe dializă. Adică avem în aceeași măsură prezentarea unor bolnavi în stadii foarte tardive, când, practic, nu mai poți să spui nimic despre cauza bolii renale și trebuie să-l pui direct pe dializă, ca să trăiască.
– E vorba de cazuri care s-au prezentat târziu la medic…
– S-au prezentat târziu, direct în stadiul uremic al insuficienței renale, dar avem bucuria să avem și cazurile a 3 bolnavi, aflați deja la mine în urmărire de 2-3 ani, care au insuficiențe renale mai mici și care nu sunt pe dializă, primesc tratament conservator și țin legătura cu noi ca să știm unii de alții.
Putem preveni o acutizare și o nenorocire și este nevoie de centru cu atât mai mult.

„Suntem pe ultima sută de metri”

– Bănuiesc că pacienții dumneavoastră au aflat deja de acest centru, cum au reacționat?
– Și-au exprimat deja adeziunea, pentru Casa de Asigurări e foarte important asta. Deja un număr mare de bolnavi au completat adeziunile, care vor au fost prezentate la dosarul centrului. Sunt și alții care nu și-au prezentat adeziunea, probabil așteaptă, ca tot omul, să vadă cum o să fie, iar apoi o să vină. Încă există teama că o să plătească serviciile, dar dacă e privat, e privat sub alte aspecte, tariful e suportat de CAS.
– Veți fi șeful acestui centru. Ce va însemna aceasta pentru dumneavoastră?
– Va însemna o dedicare mai apropiată de deservirea bolnavilor, pentru că mi-am luat sarcina aceasta. Dar nu voi lucra singur, vor mai fi câteva persoane, medici de la Iași, care vor veni după un anumit program…
– Cam câți medici?
– Patru medici, dar îmi permit să fiu discret cu numele lor, deocamdată.
– Noul centru va absorbi și personal de la centrul din spital?
– Și o parte din personalul de aici, și personal în plus, care este deja trimis la Bacău, la un alt centru Fresenius, de o lună de zile, și face cursuri.
– Aparatura este nouă?
– Da, a fost pusă deja pe poziție, vor fi 40 de aparate și vor fi absorbiți, practic, toți bolnavii.
– Acum centrul se află pe ultima sută de metri, cum se spune…
– Suntem pe ultima sută de metri, săptămâna viitoare vine și mobilierul cabinetelor, apoi va începe partea tehnică de care se va ocupa Fresenius: testarea aparatelor, calibrare, mă rog, toate lucrurile dinainte de demararea activității și se speră că aceasta va începe pe 1 mai.
– Veți rămâne și șeful Secției Nefrologie din spital, nu veți fi în incompatibilitate?
– Da, voi fi și șef de secție la Nefrologie, nu sunt în incompatibilitate. Dacă spitalul își păstra centrul de dializă cu 20-30 aparate, atunci eram în incompatibilitate, dar așa spitalul își păstrează numai o stație de dializă, cu 3-4 aparate, pentru urgențe, pentru inițierile de dializă, astfel încât – am întrebat și juriștii că să nu fiu în culpă – nu vor fi probleme, nu poate constitui concurență pentru un centru cu 40 de aparate.
– Se poate spune că acest nou centru reprezintă o realizare personală pentru dumneavoastră și o ambiție de a vă face meseria la un nivel mai ridicat?
– Da, este și personală, am luat-o și ca o ambiție, ca o realizare, ca o încununare a carierei. Fiind după 35 de ani de meserie, am zis că să las ceva în urmă, pentru că oricum nu o să fiu veșnic…
A consemnat
MAGDA AXON

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: