“De am pătruns în amintire la masa ta, sunt doar în treacăt”

Sâmbătă, la Fălticeni, s-au lansat două volume din poeziile lui Ioan Grosaru, militarul ucis în Irak în septembrie 2007

 

Volumele „Pasărea de ceară” și „Chemare din Necunoscut” (reeditat), aparținând sublocotenentului p.m. Ioan Grosaru, militarul sucevean mort în Irak în urmă cu aproximativ trei ani, au fost lansate sâmbătă la Muzeul „Ion Irimescu” din Fălticeni.
Evenimentul a fost posibil prin grija familiei, prin cea cu adevărat eroică a organizației „Cultul eroilor”, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Tineret Suceava, alături de Primăria Fălticeni. Poate nici cărțile n-ar fi apărut vreodată postum dacă nu s-ar fi zbătut pentru aceasta și n-ar fi contribuit financiar, din nou, familia lui Ioan Grosaru, editura „Mușatinii”, din nou Dumitru Davidel, vicepreședintele organizației „Cultul Eroilor”, Nelu Todirean, președintele fundației „Ana”, medicul Cristina David, șeful de la „Novaoptic”, și Vasile Ungureanu, preotul paroh al bisericii din Sasca Mică.
Sala a fost plină cu rude, foști camarazi, prieteni, consăteni, cadre didactice sau oameni care pur și simplu au aflat acum trei ani de soldatul ucis în Irak, iar mai apoi i-au citit impresionantele versuri. Toți au onorat evenimentul care, după cum a spus pr. Gheorghe Brădățan, a pus capăt doliului și a dat frâu liber bucuriei, cu atât mai mult cu cât lansarea cărților s-a petrecut în Săptămâna Luminată. A fost acolo și reprezentantul MApN, maior Elena Popescu, suceveanca din preajma ministrului ce răspunde de la acest nivel de soldații români din teatrele de operațiuni și care n-a lipsit niciodată de la momentele închinate soldatului sau poetului Ioan Grosaru.
Manifestarea a început cu un moment de reculegere ținut în memoria soldatului-poet, născut la Fălticeni și trăit în satul Păiseni, comuna Cornu Luncii, după care profesoara Filomela Iacob a vorbit despre viața de doar 35 de ani a lui Ioan Grosaru, o viață curmată pe 21 septembrie 2007, de o mină antitanc.
Dar sâmbătă a fost ziua poetului Ioan Grosaru care, așa cum scria deputatul sucevean Cătălin Nechifor acum aproape trei ani, „a murit de tânăr, dar a lăsat în urmă cât alții nu reușesc într-o viață de om”. De aceea, lecturile făcute din poeziile publicate în cele două volume au ocupat spațiul cel mai amplu. Am ascultat, așadar, versuri de dragoste, versuri despre viață, versuri despre moarte, versuri despre oameni și locuri, despre oameni și sentimentele lor, bucăți din sufletul niciodată odihnit al poetului, toate poezii profunde, pline de sensibilitate și de adâncă emoție, care au împrăștiat în sală din parfumul nostalgic al lui Labiș, de la Mălini, peste deal spre Păisenii lui Grosaru.
Tânărul bărbat a pierit în 2007, dar cei care îi vor citi versurile vor înțelege imediat de ce imaginea militarului Ioan Grosaru ar putea păli încet și definitiv, înlocuită pentru totdeauna de cea mult mai luminoasă a poetului Ioan Grosaru.
“De am pătruns în amintire la masa ta, sunt doar în treacăt/ Din dragostea cândva apusă să tai o singură felie/ Apoi ieșind din încăpere voi pune peste ușă lacăt/ Să nu mai intru niciodată și chinul meu n-o să mai fie”, scria Ioan într-o poezie, cu un an înainte ca viața să-i fie frântă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: