Toaca și clopotele în… spectacol

 

Sucevenii vor avea parte duminică, în prima zi de Paște, de un spectacol extraordinar de sunet și imagine, în care vor putea fi auzite și vizionate clopotele de la 12 mănăstiri din Bucovina. Potrivit președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, acest concert a fost realizat prin înregistrarea audio și video a clopotelor unor mănăstiri și biserici din județ, iar aranjamentul, care a fost făcut de muzicologi, va conține și inserții de cum se bate toaca la unele mănăstiri.
Șeful deliberativului județean a precizat că acest spectacol, care va fi prezentat la difuzoare și pe ecrane uriașe amplasate în Parcul central al municipiului Suceava, va începe cu sunetul produs de cel mai mare clopot al Mănăstirii Putna, ”Buga”, de 1565 de kilograme, turnat în 1490 din porunca lui Ștefan cel Mare, urmat de clopotul ”Blagovistnic”, în greutate de 318 kilograme, turnat în 1490 tot din porunca lui Ștefan cel Mare, și apoi de ”Ușerul”, dăruit mănăstirii în 1530 de domnitorul Petru Rareș.
În concert mai sunt incluse înregistrări ale clopotelor mănăstirilor Voroneț, Sucevița, Moldovița, Slatina, Dragomirna, Humorului și Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, ale bisericilor din Arbore și Cacica.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: