În 2010

Fermierii din județ primesc 81 de euro sprijin pentru fiecare hectar lucrat

 

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Suceava a lansat, de săptămâna aceasta, campania de primire a cererilor de plată pentru măsurile de sprijin pe suprafață.
Directorul coordonator al instituției, Ionel Murariu, informează că, pentru a beneficia de această facilitate, fermierii trebuie să depună, la centrele locale APIA, în intervalul 1 martie – 17 mai 2010, doar o singură solicitare. În cazul în care termenul-limită de 18 mai nu este respectat, pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere se aplică penalități de 1%.
„După data de 11 iunie 2010, cererea de sprijin nu mai este admisă la calculul plății pentru anul în curs”, relevă șeful APIA Suceava. Dl Murariu spune că beneficiarii măsurilor de sprijin pe suprafață pot fi persoanele fizice și/sau juridice care exploatează teren agricol în calitate de proprietari, arendași, concesionari, administratori în cadrul asociațiilor în participațiune etc. În cazul în care proprietarul și-a dat pământul în arendă, l-a concesionat sau l-a închiriat, subvenția pe suprafața respectivă va fi acordată opera-torului care lucrează terenul. Eligibile la plată sunt exploatațiile cu suprafața de cel puțin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafața de cel puțin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuștilor fructiferi, suprafața minimă a parcelei trebuie să fie de cel puțin 0,1 hectare. Totodată, solicitantul trebuie să respecte bunele condiții agricole și de mediu pe toată suprafața fermei. Măsurile de sprijin pe suprafață sunt finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și din bugetul de stat. În 2010, pentru plata unică pe suprafață, România beneficiază de o alocație financiară de 729,8 milioane de euro, ceea ce reprezintă circa 81 de euro/ha.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: